12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

“South Park” zabranjen u Kini

Lista zabranjenih filmova i serija u Kini je dugačka, a na tom popisu nalazi se i nekoliko imena velikih svjetskih zvijezda kojima je zabranjen čak i ulazak u tu zemlju.

Njima se prošle sedmice pridružila i popularna animirana serija “South Park” koju je kineska vlada zabranila, nakon što je se u jednoj od epizoda emitovanih protekle sedmice, kritikovala cenzura karakteristična za tu azijsku zemlju.

Druga epizoda 23. sezone “South parka”, pod nazivom “Band in China” (Bend u Kini), prikazuje dobro poznate junake iz malog gradića u Americi, koji ponovo oformljuju bend i postaju popularni u Kini.

- OGLAS -

Ipak, slava nosi i nevolje, pa slijedi njihova borba sa sve strožim i kompleksnijim popisom zahtjeva komunističke države. Kada Sten, Džimi, Keni i Baters osnuju heavy metal bend i proslave se u Kini, čelnici te zemlje počinju sa sprovođenjem strogih pravila što izaziva Stena koji u jednom trenutku kaže:

“Svako ko bi izdao ideale da zaradi novac u Kini ne vrijedi pišljiva boba”.

Epizoda je podigla puno prašine, a prema izvještaju Hollywood Reportera, kineski cenzori uklonili su sve epizode serije sa svih online platformi u zemlji. Vlada je blokirala i spominjanje “South parka” na društvenim mrežama i u raspravama na forumima nakon emitovanja epizode 2. oktobra.

U spornoj epizodi pojavljuje se čak i Winnie the Pooh, žuti medvjedić u crvenoj majici, koji je u Kini zabranjen još prije dvije godine kad su počeli da ga upoređuju sa predsjednikom Si Đipingom.

U paralelnoj priči Stenov otac Rendi takođe završava u Kini, ali u radnom kampu, nakon što je pokušao da započne posao sa marihuanom u tom zemlji. U kampu srijeće i druge Disneyeve likove, uključujući Winnieja the Pooha koji tamo boravi u užasnim uslovima iz političkih razloga.

Pošto je “South Park” zabranjen u Kini, autori te serije, Met Stoun i Trej Parker objavili su “izvinjenje” na službenom kanalu “South Parka” u kojem su se dodatno narugali Kinezima.

“Više volimo novac od slobode i demokratije”, piše, između ostalog, u saopštenju.

“Si uopše ne izgleda kao Winnie the Pooh”, dodali su oni u svom stilu.

Kina je i ranije bila ismijavana u ovom animiranom serijalu, kroz lik Lu Kima, vlasnika kineskog restorana, a koji se prikazuje uz sve stereotipe o Kinezima.

“South Park” je od samog početka poznat kao provokatnivna serija koja izruguje sve, bez izuzetka, od politika u svim zemljama širom svijeta, preko slavnih ličnosti, do religija.

Upravo zbog prikazivanja Isusa, Bude i Muhameda u jednoj od epizoda, prije nekoliko godina, Stounu i Parkeru su islamski fundamentalisti slali prijetnje smrću. To ih nije spriječilo da nastave snimanje serije u istom stilu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA