7 C
Sarajevo
25.04.2024

Poziv zvaničnika u Indoneziji na zabranu ulaska Kineza u zemlju zbog korona virusa

Institucija ombudsmana Indonezije pozvala je na privremenu zabranu ulaska Kineza u zemlju zbog novog tipa korona virusa (2019-nCoV), koji ima sličnosti s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS), koji se nedavni pojavio u kineskom gradu Wuhanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozvali su vladu da privremeno zabrani ulazak radnika i turista iz Kine u Indoneziju, zbog opasnosti od širenja korona virusa.

Naveli su i na to da bi se hitno trebalo voditi evidencija kineskih cdržavljana koji su već ušli u zemlju.

- OGLAS -

Objašnjavajući da korona virus do sada nije otkriven u Indoneziji, Ministarstvo zdravstva podijelilo je informaciju da deset osoba koje su hospitalizirane zbog sumnje na virus nisu zaražene.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Teuku Faizasyah rekao je da zasad nije moguća evakuacija 93 indonezijska studenta koji se nalaze u regiji, zbog mjera zabrane ulaska i izlaska iz Wuhana.

Rekao je da čekaju prijedloge kineske vlade da studente izvuku iz grada.

Zbog epidemije virusa, otkazani su i letovi avioprevoznika iz Indonezije u Wuhan. Još nema vakcina ili lijeka za virus koji se pretvorio u ozbiljnu epidemiju, gdje se u Kini broj umrlih svakodnevno povećava.

Virus se 12. januara pojavio u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, a do sada se proširio u 29 kineskih provincija. Više od deset slučajeva prijavljeno je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Singapuru, Francuskoj i Vijetnamu.

Do sada je od posljedica zaraze korona virusom preminulo najmanje 80 osoba, dok su potvrđena 2.744 slučaja upale pluća uzrokovane tim virusom. Među oboljelim je 461 osoba u kritičnom stanju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA