9 C
Sarajevo
24.04.2024

Netanyahu najavio skori susret s Putinom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će se uskoro sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kako prenosi Anadolu Agency (AA).
 
Netanyahu je na današnjoj sjednici izraelske vlade kazao da je telefonom razgovarao s Putinom i da su dogovorili skori susret na kojem će razgovarati o nastavku koordinacije aktivnosti izraelskih i ruskih snaga u regiji.
 
Ne otkrivajući datum predstojećeg sastanka s Putinom, Netanyahu je također kazao da će Izrael učiniti sve neophodno kako bi spriječio vojno prisustvo Irana u Siriji. Sastanak Netanyahua i Putina će biti prvi nakon prošlomjesečnog rušenja ruskog aviona i pogibije 15 vojnika u Siriji.
 
Ruski avion Il-20 srušen je 17. septembra projektilima sirijskog protuzračnog sistema S-200. Zvanična Moskva za incident je optužila izraelske zračne snage čiji avioni F-16 su u tim trenucima izvodili akcije u Siriji i kao zaklon koristile rusku letjelicu.
 
Izrael odbacuje optužbe i za incident optužuje snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Ruski mediji su javljali da je izraelski premijer Netanyahu planirao posjetiti Moskvu i razgovarati o tom slučaju, ali da je Kremlj odbio taj zahtjev.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA