7.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Profit Samsunga pao za više od 50 posto

Operativna dobit južnokorejske elektronske kompanije Samsung smanjena je za 56 posto u drugom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, kao posljedica lošijih performansi u ključnom poslovanju sa čipovima.

Takvi rezultati posljedica su i šire krize u toj industriji, prouzrokovane prvenstveno američko-kineskim trgovinskim ratom, ocjenjuje agencija Reuters.

Operativni profit Samsunga je u tri mjeseca zaključno sa junom iznosio 6.600 milijardi korejskih vona (5,6 milijardi dolara), što je za 56 posto manje u odnosu na dobit od 14.870 milijardi vona iz istog perioda prošle godine.

- OGLAS -

Iz kompanije je saopćeno da je nastavljeno usporavanje i pad cijena na tržištu memorijskih čipova “uprkos ograničenom oporavku tražnje”, prenosi Tanjug.

Niz izazova

“Kompanija je suočena sa izazovima koji proističu ne samo iz neizvjesnosti u određenim poslovnim segmentima, već i iz promjena u globalnom makroekonomskom okruženju”, navodi se u saopćenju.

Samsung se suočava i sa potencijalnim poremećajima u poslu sa čipovima zbog trgovinskog spora između Seula i Tokija.

Japan je nedavno uveo izvozna ograničenja na pojedine industrijske materijale koji su Seulu neophodni za proizvodnju poluprovodnika i ekrana.

Iz Samsungu su, također, najavili da će se fokusirati na lansiranje novih proizvoda u trećem kvartalu, među kojima je i njihov prvi sklopivi pametni telefon.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA