11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Strah od vojnog udara: Više od 500 vojnika prebjeglo u Kolumbiju

Više od 500 stotina pripadnika venecuelskih oružanih snaga napustilo je vojsku i prebjeglo u Kolumbiju, pošto 23. februara u zemlju nije uspjela ući humanitarna pomoć poslana na zahtjev opozicije, saopćila je kolumbijska migracijska služba.

Većina od tih 567 vojnika i policajaca, “koji su se obratili za pomoć kolumbijskoj migracijskoj službi”, ušla je preko kolumbijskih okruga Sjeverni Santander i Arauca, uz granicu s Venecuelom, dodaje služba u saopćenju.

Migracijska  služba, koja nije navela činove dezertera, obrađuje svaki pojedini slučaj i za to vrijeme svakom izdaje privremenu propusnicu.

- OGLAS -

Ako “ne kane ugroziti sigurnost zemlje”, vodi se postupak za odobravanje azila, rekao je direktor službe Christian Krueger.

Opozicioni čelnik Juan Guaido, kojeg je pedesetak zemalja, pa i Kolumbija, priznalo za privremenog venecuelskog predsjednika, obećao je amnestiju vojnicima i policajcima koji napuste predsjednika Nicolasa Madura, kojem je vojska važan oslonac.

Prvi odlasci iz vojske zabilježeni su u subotu, nakon čega je Guaido iz Cucute objavio polazak kamiona s desecima tona hrane i lijekova koji su na njegov zahtjev poslani uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država, a od 7. februara se gomilaju u skladištima.

No, konvoji su se predvečer morali vratiti, zbog zatvaranja granice koje je naredio režim, što se prometnulo u nasilje.

Najmanje su četiri osobe poginule, a stotine su povrijeđene na granici s Kolumbijom i s Brazilom, gdje pomoć također čeka.

Venezuela ima oko 365.000 vojnika i policajaca te 1,6 milona pripadnika civilne milicije, prenose Agencije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA