15 C
Sarajevo
28.03.2024

Anđić za “Avaz”: Nikome se nisam zamjerio, ne znam ko mi je zapalio automobil

Jozo Anđić, penzionisani policijski službenik, kojem je sinoć zapaljeno vozilo u naselju Lukavica u Istočnom Sarajevu, kazao je za „Avaz“ da ne zna šta je motiv napada na njegovu imovinu, ali da iza svake riječi koju je prije nekoliko dana izjavio za jednu televiziju, kada je govorio o ubistvu policajaca, i dalje stoji.

 

-Ne znam šta da kažem, šta se desilo – desilo se. Uviđaj je završen, šteta je i velika i šta sad. Onu noć sam rekao što je jeste, ništa nisam ni dodao ni oduzeo. Ko zna zbog čega mi je vozilo zapaljeno. Je li to zbog toga ili ne, ja ne znam – kaže Anđić.

- OGLAS -

 

 

Na naše pitanje na koga sumnja, Anđić odgovara:

 

– Konkretno, nemam ja na koga sumnjati. Niti sam se s bilo kim zamjerio niti sam nekoga ponaosob onu noć prozvao. Rekao sam ono što sam rekao. Vozilo je zapaljeno. Šteta je velika, ali šta sad mogu. Vidjet ćemo šta je bilo. Uviđaj je već završen – kaže Anđić.

 

Inače, u emisiji za koju Anđić kaže da stoji iza svake riječi koju je izgovorio, ovaj ugledni penzionisani policajac govorio je o nedavnim slučajevima ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koje bi, kako je on ocijenio, bivši sistem drugačije rješavao i na kraju – riješio.

 

 

 

– U bivšem sistemu u kojem su vladali zakon i pravda cijeli bi se sistem digao i, dok to ne bi rasvijetlili, ne bi išli kući niti bi se udaljili od policijskih stanica. U sadašnje vrijeme to nije tako. Policajac kada završi svoje radno vrijeme, on nema autoritet. Mi smo imali autoritet koji nam je dala država – kazao je Anđić u vezi sa slučajem ubistava sarajevskih policajaca koji je šokirao regiju.

 

Također, Anđić je govorio u pomenutoj emisiji i o slučajevima neriješenih ubistava Joze Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, i Nedžada Ugljena, bivšeg zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID). Na konstataciju voditeljice da je i sam učestvovao u rješavanju tih slučajeva i da li je to tako „samo zbog nemoći policije“, Anđić je odgovorio:

 

 

 

– Zbog političkog sistema koji vlada na teritoriju BiH. Po mojoj osnovnoj prosudbi, to su politička ubistva, po mojoj prosudbi. Ja nisam bio uključen u rasvjetljavanje ubistva gospodina Ugljena. Djelimično sam bio uključen, nekoliko dana samo u rasvjetljavanje ubistva Joze Leutara, iz čega sam drugi dan isključen – pojasnio je Anđić.

 

On je na svom primjeru ilustrirao odnos sistema prema kvalitetnom policijskom radu.

 

– Evo kako ću ja još pojasniti da mi ne želimo ljude koji hoće da zakonitost i pravičnost budu na ovom nivou. Ja sam bio jedan od rukovoditelja osiguravanja Zetre tokom dolaska Pape u Sarajevo i, poučen iskustvom i radom, jer sam radio više puta na osiguranjima prvog stepena, bio sam zabranio poslije izvršenih kontradiverzionih pregleda ulazak bilo kome. Jer ulaska nema do dolaska te osobe. Međutim, sadašnji direktori direktorata policijskim tijelima je htio da uđe, ja mu nisam dozvolio. U roku od dva sata mene je Dragan Lukač smijenio. Rekao da ne mogu više vršiti to, da će neko drugi preuzeti to. Ja kažem nije problem, neka dođe, ako budem čekao, neće mu dobro biti – rekao je Anđić.

 

 

Na pitanje zašto je to Dragan Lukač, aktuelni direktor Federalne uprave policije (FUP), uradio, Anđić je kazao:

 

– Pa zato što je i on u sistemu nacionalnog odnosno ljudi od politike, jer ja nisam podoban, jer ne dozvoljavam da ulaze. Jer, šta ja znam je li taj isti mogao postaviti minskoeksplozivne naprave negdje kuda bi se kretao i da ja sutra odgovaram za ubistvo i likvidaciju Pape ili njegove pratnje. Ja sam u to vrijeme vratio Papinu pratnju jer nisu imali akreditacije, oni koji su imali akreditaciju da mogu ući, ja sam te i pustio. Međutim, dobio sam pohvalu od tih ljudi, a nakaradno sam osuđen i udaljen s osiguranja Pape od Dragana Lukača. I tada se ispostavilo da postoje velika rivalstva, odnosno nezakonit rad te institucije, i samo ga drže oni kojima je podoban za koje on radi – istakao je Anđić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA