7 C
Sarajevo
25.04.2024

[UŽIVO/VIDEO]Drama u Washingtonu: Jedna žena preminula, Pronađene bombe; Počeo policijski sat, ali se protestanti još ne razilaze

00:12 Trump ponovo se oglasio putem svog Twitter profila

23.50 NBC javlja da je žena koja je upucana u neredima preminula.

- OGLAS -

23.43 Zgrada Kongresa je sigurna, kazao je novinarima narednika zadužen za osiguranje, javlja CNN. Istovremeno, novinari javljaju kako se okupljenima preko megafona poručuje da odu svojim domovima jer uskoro nastupa policijski sat. Tko god bude na ulici nakon 18 sati po lokalnom vremenu bit će uhapšen.

23.33 Šef policije u Washingtonu kazao je da je do sada uhapšeno 13 osoba i da niko od njih nije bio stanovnik Washingtona.

23.31 Interventna policija u opremi za suzbijanje nereda počela je micati prosvjednike od zgrade Kongresa. ‘Odmaknite se’, viču na prosvjednike i pokušavaju ih udaljiti.

23:12 Policijske snage iz drugih gradova također pristižu kako bi pružile pomoć sigurnosnim snagama ispred zgrade američkog Kongresa.

Prema izvještajima iz američkih medija, pristalice Donalda Trumpa nisu se danas okupile samo u Washingtonu, već i u drugim gradovima širom SAD-a kako bi se usprotivili potvrđivanju pobjede Joe Bidena na predsjedničkim izborima.

23.11 Na događaje u Washingtonu reagirali su i šef NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, i mnogi europski čelnici.

 

23.08 Policajcima Kongresa u uspostavljanju reda pomažu i pripadnici Tajne službe.

23.05 Zastupnici Demokrata Ilhan Omar i Ayanna Pressley javno su pozvali da se nakon upada u Kongres pokrene opoziv još uvijek aktualnog predsjednika Donalda Trumpa.

23.02 Još uvijek se evakuira Kongres, a najutjecajniji članovi Kongresa evakuirani su u obižnju vojnu bazu.

22.48 Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser na press konferenciji je kazala da će svi oni koji su nasilno upali u zgradu Kongresa i koristili se nasiljem odgovarati pred zakonom.

22.34 U zgradi Capitola stigle su i interventne snage FBI-ja.

22.33 Dvije eksplozivne naprave pronađene su za vrijeme protesta. Jedna kod zgrade u kojoj se nalazi sjedište Republikanske stranke, te jedna na području pored zgrade Kongresa.

22:33 Ispred zgrade Kapitola i dalje se nalazi hiljade demonstranata koji ne namjeravaju otići, dok su nasuprot njih naoružani policajci. Situacija je izuzetno napeta, javljaju američki mediji.

 22:23 Britanski premijer Boris Johnson osvrnuo se na dešavanja u američkom Kongresu napisavši na Twitteru da svjedoči sramotnim scenama.

22.22 Trump se ponovno oglasio na Twitteru i to s nasnimljenom porukom. Ponovno je optužio da su mu izbori pokradeni, ali pozvao je svoje pristaše da odu svojim kućama.

 

22:10 Pojavio se snimak  ranjene žene u Kapitolu. Ponavljamo, snimak je uznemirujući

22.09 Impovizirana eksplozivna naprava pronađena je izvan zgrade Kongresa, javlja NBC.

22.06 O svemu se oglasio i izabrani predsjednik Joe Biden. ‘Naša demokracija je pod napadom, koji nije viđen u novijoj povijesti. Ovo je napad na vladavinu prava, napad na najsvetije u Americi. Ove scene kaosa na Capitolu nisu odraz istinske Amerike. Vidjeli smo mali broj ekstremista koji je posvećen bezakonju. Ovo je nere, ovo je kaos i mora prestati. Pozivam ovu gomilu da se povuče’, kazao je Biden.

Pozvao je Trumpa da se pojavi na televiziji i da zatraži da prestane opsada zgrade Kongresa.

Protestanti su preplavili zgradu Kapitola i prisilili je na zaključavanje, zaustavivši raspravu koja se odvijala u oba doma američkog parlamenta.

Hodnicima su odjekivali pokliči “Želimo Trumpa” dok su novinari i zastupnici evakuirani na sigurno mjesto.

Kongres se sastao kako bi potvrdio pobjedu Joe Bidena kroz glasanje izbornog kolegija. Potpredsjednik SAD-a Mike Pence je izjavio da neće blokirati ratificiranje Bidena za izabranog predsjednika, usprkos zahtjevima Trumpa.

21.56 Na Twitteru se oglasio i američki predsjednik Mike Pence, koji je zatražio od prosvjednika da napuste zgradu Kongresa.

‘Nasilje i uništavanje u zgradi Kongresa mora prestati i to mora prestati odmah. Svi koji sudjeluju u prosvjedima moraju poštivati snage reda i odmah napustiti zgradu’, napisao je Pence.

21.57 Nekoliko je policajaca u nastraju na zgradu Senata ozlijeđeno, a jedan je odvezen i u bolnicu, javlja CNN.

21:56 Voditelj CNN-a je u programu uživo, dok su u studiju gledali snimke ispred Kapitola, rekao kako je ovo najsramotniji događaj koji će vidjeti u svojim životima.

 

21:46 Američki mediji i sigurnosni zvaničnici pozivaju Donalda Trumpa da pozove svoje pristalice na obustavljanje protesta.

21:45 CNN javlja da je jedna osoba u kritičnom stanju stanju nakon što je ustrijeljena u grudni koš prilikom sukobljavanja demonstranata s policijom unutar zgrade Kongresa.

  

21:44 Oglasio se i odlazeći američki predsjednik Donald Trump pozivajući demonstrante da ostanu mirni.

 

21.40 Prema Washingtonu je krenulo 200 pripadnika Nacionalne garde savezne države Virginije kako bi pomogli policiji u obuzdavanju protesta.

21.38 Najavljeno je da bi se javnosti uskoro trebao obratiti izabrani predsjednik Joe Biden.

21.36 Policija je uspjela maknuti pristaše iz zgrade Senata, no nije jasno kakva je situacija u zgradi Zastupničkog doma.

 

21.33 Protestanti ili bolje rečeno pobunjenici su ušli i u kancelariju predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Ona je, ako i američki potpredsjednik Mike Pence evakuisana među prvima.

 

21.29 Mnogi zastupnici i senatori, pa i oni republikanski na društvenim mrežama pozivaju Trumpove pristaše da prestanu i da se povuku iz zgrade Senata. Neki pak zastupnici upad Trumpovih pristaša nazivaju pokušajem puča.

 

 

21.27 Jednoj ženi pružena je pomoć nakon što je upucana u prsa kod zgrade Senata, javlja CNN. Nema detalja kako je došlo do ranjavanja.

21.19 Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi te gradonačelnik Washingtona zatražili su pomoć Nacionalne garde.

Zastupnici koji su ostali u dvorani Zastupničkog doma dobili su i gas maske.

21.17 Trumpove pristaše slobodno hodaju po zgradi Kongresa, a upali su i u glavnu dvoranu Senata.

 

21:15 U tijeku je evakuacija članova Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile pristaše Donalda Trumpa. 

21:13 Zastupnike i novinare evakuiraju iz zgrade, rečeno im je da stave gas maske. U zgradi Kongresa su viđeni i naoružani ljudi u civilu pa je policija upotrijebila suzavac.

21:10 U toku je evakuacija članova Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile pristaše Donalda Trumpa. 

21:04 Protestanti su ušli u dvoranu Senata. Jedan od njih je stao za predsjedavajući stol i viče: “Trump je pobijedio!”. Neki su obučeni kao vikinzi.

Hiljade pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio u srijedu da ‘nikada’ neće priznati poraz, okupilo se u Washingtonu uoči sastanka Kongresa na kojemu se očekuje potvrda Bidenove pobjede. Oko 20:30 po našem vremenu prosvjednici su upali u zgradu Kongresa, a osiguranje zgrade naredilo je evakuaciju potpredsjednika Mikea Pencea koji se nalazi u zgradi. U međuvremenu, gradonačelnik Washingtona proglasio je policijski sat, a lokalna policija zatražila je pojačanje, javio je CNN.

U toku je evakuacija članova Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile pristaše predsjednika Donalda Trumpa, javljaju američki mediji.

Djelatnik CNN-a pokušao je napustiti zgradu na Capitol Hillu, u kojoj se trenutno održava sjednica Kongresa na kojoj bi trebala biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, ali nije mogao jer je policija rekla da je zgrada u ‘lockdownu’, što znaći da nitko ne može izaći niti ući.

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se s policijom kod zgrade na Capitol Hillu, javlja Reuters. Neki od njih pokušavaju upasti u zgradu.

Tisuće pristaša Trumpa, koji je izjavio u srijedu da “nikada” neće priznati poraz, okupili su se u Washingtonu u znak prosvjeda uoči sastanka Kongresa.

Trump, gubitnik izbora, obratio se prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dva tjedna istaknuvši da “nikada” neće priznati poraz.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati” poraz, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

“Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo”, ustvrdio je.

 

 

U svom pretposljednjoj objavi na Twitteru Donald Trump se okomio na potpredsjednika Mikea Pencea, prozvavši ga kako ‘nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav’ jer nije blokirao verifikaciju glasova. .

 

 

Ipak, odlučio je smiriti situaciju te je prosvjednicima na Twitteru te poručio prosvjkednicima da poštuju policiju te da buddu mirni.

 

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA