13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Kako je PIC smirio “pobješnjele” političke ambicije: Ni apelacija, ni otcjepljenje, a poštivanje Haga

Sjednicu PIC-a sazvao je ambasador Rusije Petar Ivancov, ponukan inicijativom SDA da se preispita naziv entiteta Republika Srpska. Ambasador je očito planirao da će to biti jedina tema sjednice, ali na dnevnom redu je bilo riječi o još dvije teme, zbog kojih je Ivancov odbio potpisati zajedničku izjavu PIC-a.

On je nakon sjednice kazao da izjavu nije potpisao zbog zaključka ambasadora o tome da su za krizu u procesu formiranja vlasti i najnovijih poruka “svi krivi i da niko nije kriv”.

Osim inicijative SDA, tema o kojoj se raspravljalo bile su i poruke Milorada Dodika i poziv na otcjepljenje RS-a, ukoliko Ustavni sud BiH bude razmatrao inicijativu SDA, a raspravljalo se i o deklaraciji HNS-a, i to o dijelu kojem se odbacuje presuda Haškog tribunala o tzv. Šestorki Herceg-Bosne i udruženom zločinačkom poduhvatu.

- OGLAS -

Tako su ambasadori PIC-a poslali poruku da bilo kakvi potezi, pozivi ili odluke koje mogu narušiti mir i sigurnost nisu dobrodošle.

Za inicijativu SDA je rečeno da uprkos legitimne bojazni u pogledu diskriminacije konstitutivnih naroda i građana širom BiH, inicijativa za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH bila bi kontraproduktivna i neodgovorna, imajući u vidu da su nazivi entiteta ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine.

Na retoriku Milorada Dodika o otcjepljenju rečeno je: Upravni odbor PIC-a oštro je osudio skorašnju retoriku i poteze kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili pak zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje, čime se stvaraju tenzije oko temeljnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ambasadori su osudili i sve pokušaje političkih aktera da negiraju odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao neprihvatljive i nešto što nije u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, uključujući i njen evropski put, naslanjajući se na dio deklaracije HNS-a.

Sve tri političke teme u javni prostor su nametnute tokom prošle sedmice te su dodatno uzburkale duhove i najavile potencijalne krize i još sporije formiranje vlasti.

Ipak, ambasadori PIC-a su na ovaj način poručili političarima da se suzdrže od daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u formiranje vlasti na svim nivoima kako bi zemlja krenula naprijed.

Da li će članovi Predsjedništva BiH iz Brisela donijeti pozitivnu energiju u politički prostor, ohrabren podrškom EU, ostaje nam da vidimo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA