7 C
Sarajevo
25.04.2024

Naplata javnih prihoda RS-a veća od dvije milijarde KM

Poreska uprava Republike Srpske (RS) je za deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda tog bh. entiteta prikupila ukupno dvije milijarde i 79 miliona maraka, što je za 59,2 miliona KM ili tri posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz te poreske institucije dodaju da su time nastavljeni pozitivni trendovi u naplati javnih prihoda RS.

Naplata po osnovu doprinosa iznosila je 1,299 milijardi KM, što je za 73,8 miliona KM ili šest posto više nego u istom periodu lani.

- OGLAS -

Za Fond PIO naplaćeno je 735,6 miliona maraka ili 39,7 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja uplaćeno 466,7 miliona maraka, što je više za 28,7 miliona maraka u odnosu na uporedni period. Osim toga, rast je zabilježen i kod prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i doprinosa za Zavod za zapošljavanje, od po šest procenata.

Direktni porezi su u posmatranom periodu prikupljeni u iznosu od 405,3 miliona maraka, što je za pet posto manje nego u istom periodu lani.

Jedino smanjenje naplate u ovom segmentu javnih prihoda bilo je kod poreza na dohodak, koji iznosi 158,3 miliona KM ili 36,5 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS.

Međutim, porez na dobit je naplaćen u iznosu od 208,8 miliona KM, što je za 12,8 miliona maraka ili sedam posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Što se tiče poreza na nepokretnosti, naplata je iznosila 24,3 miliona KM, što je za jedan posto više nego u istom periodu 2018., a značajan rast naplate je zabilježen i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to od 1,3 miliona KM ili 11 odsto, saopćeno je iz entitetske Poreske uprave.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA