Vijesti
Konstituiranje parlamenta Crne Gore 23. septembra Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da će konstitutivna sjednica novog saziva parlamenta biti održana u srijedu, 23. septembra.
#

Brajović se danas sastao sa predstavnicima izbornih lista koje su obezbijedile parlamentarni status.

"Insistirao sam da se na konstitutivnoj sjednici izabere predsjednik parlamenta, kako ne bi imali taj vakum. Insistirao sam i čini mi se da postoji saglasnost, ali to ne zavisi samo od nas", kazao je Brajović.

Kako se navodi, lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović je na sastanku rekao da nova opoziciona većina ima kandidata za šefa parlamenta, dok pregovori o sastavu nove vlade još traju.

Državna izborna komisija objavila je u ponedjeljak konačne rezultate parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta, prema kojima je koalicija "Odlučno - Demokratska partija socijalista - Milo Đukanović" osvojila 30 mandata, opozicione koalicije "Za budućnost Crne Gore" i "Mir je naša nacija" 27 i 10 poslaničkih mjesta, dok opozicioni savez "Crno na bijelo" ima četiri poslanika.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva. U crnogorskom parlamentu po jednog predstavnika imaće Albanska lista "Sada je vrijeme" i koalicija "Jednoglasno".

Ustavom Crne Gore predviđeno je da, nakon konstituisanja državnog parlamenta, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović organizuje konsultacije sa predsjednicima parlamentarnih partija i najkasnije do 23. oktobra predložiti mandatara za novi sastav Vlade.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.