15 C
Sarajevo
26.04.2024

MapOut ocijenjena kao najbolja aplikacija za planinarenje

Planinarske aplikacije s offline kartama već odavno nisu novost, čak i sveznajući Google Maps već godinama podržava ovu opciju. Među morem sličnih apllikacija, MapOut se izdiže s nekoliko poprilično jedinstvenih karakteristika. Dostupna je samo za iOS.

 

 Što MapOut radi drugačije

- OGLAS -

 

Ono po čemu se MapOut razlikuje od ostalih aplikacija je primjena digitalnog modela terena. U prijevodu, to znači da možete dobiti svakakve podatke i izračune. Kao naprimjer, izračun trase. To je posebno korisno ako u hodu odlučite promijeniti rutu. Jednostavno prstom povučete liniju kojom se želite kretati i MapOut će izračunati dužinu, visinsku razliku i napravit će podjelu po kilometrima.

 

Također će izračunati i uzdužni profil terena. Ali nije nužno da sami crtate trasu. Ako imate gpx datoteku na računaru, možete je pospremiti u aplikaciju tako da je pošaljete na svoj MapOut mail koji generišete prilikom registriranja (služi samo za tu priliku). Ako se prvi put krećete nekom stazom, trasu možete snimati i ručno.

 

 

Pogledom na početni ekran, uvijek znate koliko brzo idete i na kojoj ste nadmorskoj visini. GPS prijemnik u iPhone-u prikazuje lokaciju s velikom tačnošću što jako dolazi do izražaja kad se krećete slabo markiranim stazama.

 

 

Ako niste vični tumačenju slojnica, MapOut vam nudi i mogućnost kvazi 3D prikaza terena. Zakretanjem mobitela, aplikacija umjetno stvara paralaksu pa imate osjećaj da zaista gledate teren u 3D. Kao podlogu, MapOut koristi dobro poznati OpenStreetMap. To se posebno odnosi na planinarske staze. MapOut ima ucrtane sve staze kao i karte GSS-a.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA