11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Posjetili smo Budimpeštu, obavijenu pretprazničnom čarolijom

Ove zime odlučili smo vam prenijeti prazničnu atmosferu iz glavnog grada Mađarske, nekadašnjih Budima i Pešte koji su u prošlosti bili razjedinjeni silnim Dunavom, a danas sjedinjeni sa sedam mostova u Budimpeštu čiji prizori oduzimaju dah.

Ako ove zime planirate ostaviti umor i na, barem, nekoliko dana odmoriti uz nešto sasvim novo, preporučujemo destinaciju s burnom prošlošću. Burna prošlost ali izuzetno lijepa arhitektonska sadašnjost, na koju je prošlost ostavila utjecaja, bit će pravo osvježenje za vaša čula. Smjestivši se na obalama Dunava je, kao političko, ekonomsko i kulturno srce Mađarske, jedno od najljepših mjesta za život u Evropi.

Stojećima priča priču dvaju gradova, Budim koji se uzdiže na strmim brežuljcima zapada i Pešta koja se proteže u ravnice istoka. Dunav je ova dva nekadašnja grada držao razdvojenim do 1873. kada je prvi od Budimpeštinih sedam mostova prišio dva grada u jedan.

- OGLAS -

Priča ovih gradova govori kako o uništenju tako i o obnovi. Kako voda Dunava protiče kroz ovaj grad, tako su protekle i bujice evropske historije praćene neustrašivom silom. Budimpešta je veliki grad, a kretanje njegovim komplikovanim ulicama i okruzima može biti jednako zahtjevno kao i razumijevanje njegove složene prošlosti.

Saznajte više o hit turističkim destinacijama Budimpešte

Ako još niste, preporučujemo Vam da posjetite ovaj historijski fascinirajući grad koji je od glavnog grada Bosne i Hercegovine udaljen samo sat vremena aviolinije. Donosimo galeriju Budimpešte obavijene sniježnim pahuljama i prazničnom čarolijom.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA