11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Katica s učenicima OŠ ‘Malta’ razgovarao o vandalizmu

 “Projekat građanin” praktični je dio nastave građanskog obrazovanja u kojem se učenici podstiču na ispitivanje javnih problema i pitanja u zajednici i iznalaženju rješenja, kao i upućivanju inicijativa vlastima i jačanju saradnje između građana i lokalne i više razine vlasti.

Učenici su ministru predstavili mjere za koje se oni zalažu, a to je postavljanje videonadzora na području cijelog Kantona Sarajevo, a cilju sprečavanja vandalizma, ali i ostalih krivičnih djela.

– Nema bitnijeg segmenta u MUP-u KS od postavljanja videonadzora. Mi trenutno imamo mnogo kamera, ali je problem što one nisu uvezane u jedan sistem. Cilj policije nije samo kada neko nešto uradi da ga uhapsimo, nama je cilj da se to ne desi. Cilj je da vidimo vandala i da ga spriječimo da on dalje uništava tuđu imovinu. Sretan sam što ste me posjetili, što sam vas upoznao i što smo razgovarali, jer vi ste neko ko će nositi promjene u društvu i vaša kreativnost i prijedlog da se postave kamere na području cijelog Kantona Sarajevo može doprinijeti tome da se svi osjećaju sigurnije – kazao je ministar učenicima te potpisao peticiju dajući tako učenicima podršku za njihov projekat.

- OGLAS -

Učenici su ministru postavili niz pitanja o vandalizmu, a nakon razgovora, nastavnica Selma Dugalić Karović je kazala: “Učenici su u Ministarstvo došli s izvjesnom dozom treme, a otišli rasterećeni, opušteni, s još više entuzijazma i sretni jer je ministar imao vremena govoriti o ozbiljnim problemima unutar naše zajednice upravo s njima”, saopćeno je iz MUPKS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA