-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Zahtjev za novo brojanje nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH

Kako navode, oni traže od CIK BiH da naloži novo brojanje svih nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH, te da utvrdi razloge nevaženja glasačkih listića posebno u kategoriji listića koji su nevažeći po drugim kriterijima.

– Uz zahtjev dostavljena je lista biračkih mjesta gdje su bili prisutni posmatrači Koalicije “Pod lupom” a zabilježeni su enormno visoki procenti nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH – navode u ovoj Koaliciji.
Kako tvrde, riječ je o ukupno 559 redovnih biračkih mjesta, što predstavlja 10,4 odsto od ukupnog broja ovih biračkih mjesta.

– Na ovih 559 biračkih mjesta procenat nevažećih glasačkih listića je veći od devet odsto. Na čak 143 biračka mjesta taj procenat je veći od 15 odsto – obašnjavaju oni.

- OGLAS -

Dodaju da je CIK BiH u svojim istupima u javnosti isticala da uobičajen procenat nevažećih glasačkih listića u BiH varira između šest i devet odsto, što znači da je sve preko toga izuzetno neuobičajeno i kao takvo trebalo bi predstavljati alarm za izbornu administraciju i osnov za poduzimanje koraka u pravcu utvrđivanja razloga za takvu pojavu.

Takođe, Koalicija ”Pod lupom” je imala svoje posmatrače na 70 odsto redovnih biračkih mjesta, što znači da je broj biračkih mjesta sa izuzetno visokim procentom nevažećih glasačkih listića za pomenutu utrku još i veći.

Podsjećamo, Koalicija „Pod lupom“ je na izborni dan imala više od 3.900 građanskih nestranačkih posmatrača. Od toga, 3.442 posmatrača su posmatrali izborni proces na redovnim biračkim mjestima, zatim u 143 lokalne izborne komisije, u 60 mobilnih timova i 80 osoba u u Pozivnom centru za obradu podataka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA