2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Smijenjen komesar policije KS Mevludin Halilović

Vlada Kantona Sarajevo danas je prihvatila prijedlog Nezavisnog odbora te je smjenila aktuelnog komesara Mevludina Halilovića.

Prijedlog odluke o smjeni komesara Nezavisni odbor je donio jednoglasno, a nakon što je Vlada donijela negativnu ocjenu o njegovom radu.

Sredinom februara Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine KS dao je negativnu ocjenu na Halilovićev rad, čime su stvoreni preduvjeti za njegovu smjenu.

- OGLAS -

Na sjednici, kada je dobio negativnu ocjenu, problematizovan je Halilovićev rad 2018. godine, naročito neprovođenje discplinskih postupaka u Upravi policije MUP-a KS kada je riječ o slučaju Dženan Memić, kao i činovanje policijskih službenika, penzionisanje, selektivna primjena zakona te narušena sigurnosna situacija.

Halilovićev rad ocijenjen je nezadovoljavajućim baš u trenucima kada je policija uspješno sprovela akciju lociranja i likvidiranja masovnog ubice Edina Gačića, što je dodatno rasplamsalo nezadovoljstvo pripadnika MUP-a, ali i izazvalo reakciju javnosti.

Halilović je u više navrata poručio da je ocjena Nezavisnog odbora sramotna, te politička, “jer su njegovi članovi dobili zadatak da ga smijene”.

Potom se oglasila i Vlada KS, na temelju prijedloga ocjene rada policijskog komesara za 2018. godinu koji je donio Nezavisni odbor te izjašnjenja komesara ministru unutarnjih poslova KS, i donijela odluku o godišnjoj ocjeni rada policijskog komesara koja glasi “ne zadovoljava”.

Nakon ovakvih odluka, praksa je da Vlada KS usvoji spomenuti prijedlog Nezavisnog odbora te da se komesar konačno i smijeni.

Faktor.ba

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA