2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Ženeva dala odobrenje da se na spomenik o Srebrenici ispred UN-a dopiše riječ “genocid”

Inače, uoči obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, uz pomoć bivšeg gradonačenika Ženeve Remy Paganija, grad je dao odobrenje da se na Spomen obilježje “Kamen spavač” dopiše riječ “genocid”, koja je inicijalno nedostajala.

Ovaj komemorativni skup u Ženevi održan je u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj-Džemata Ženeva i Udruženja “Solidarite Bosnie” povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Skup je otvorio Samir Čolić, predsjednik džemata Ženeva. Ispred Udruženja Solidarite Bosnie obratio se Yvar Peterson, ukazujući na značaj ovog skupa i kontinuiranu borbu protiv negatora genocida. Peterson je jedan od začetnika održavanja “Marša mira”, koji se prvenstveno održavao u Švicarskoj da bi se kasnije preselio u BiH.

- OGLAS -

S druge strane, Abdulkadir Beganović, svjedok koji je preživio dva strijeljanja i tri puta javno svjedočio u Hagu u emotivnom govoru ukazao je na stvari koje je potrebno činiti kako se genocid ne bi ponovio. 

“Čast izuzecima, svi su nas izdali. Uzdajmo se u dragog Allaha i sami u sebe. Obrazujmo našu mladost”, kazao je.

Sabahudin Salković ispred Udruženja preživjelih pozvao je na bolje razumijevanje preživjelih u kontekstu dimenzije trauma s kojima žive, kao i “očekivanja preživjelih, prvenstveno, od visokih svjetskih zvaničnika”.

Preživjeli, Abdurahman Avdić ukazao je na razmjere genocida upoređujući ih s metodama fašističke Njemačke, koje su imale isti nivo brutalnosti gdje su samo još nedostajale gasne komore.

Ambasador BiH pri Misiji UN-a u Ženevi, doktor Nermina Kapetanović odala je počast žrtvama genocida i pozvala na podršku Majkama Srebrenice kroz potpisivanje peticije i zahtjeva visokom pretedstavniku Valentinu Inzku da, konačno, zakonom zabrani negiranje genocida i nagrađivanje presuđenih ratnih zločinaca u manjem BH entitetu.

Potresnu ispovijest ispričala je i Adila Isaković-Čivić kroz scenu odvajanja nje i njenog sina starog svega devet dana prilikom pada Srebrenice.

 Na kraju je imam Džemata Ženeva Ibrahim ef. Husanović proučio dovu i pozvao da svako na svoj način oda počast žrtvama genocida, učenjem fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća ispred Spomen obilježja Kamen spavač. On je zahvalio pojedinačno preživjelim genocida što su smogli snage da svjedoče, u ovom za njih emotivno najtežem danu.

Grad Ženeva je prije deset godina, kao poklon gradu od Džemata Ženeva, a na inicijativu džematlije Šemsudina Salihovića jednog od komandanata Podrinja, prihvatio i postavio spomen obilježje “Kamen spavač” na Trgu UN-a u Ženevi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA