2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Mladi lideri iz BiH u studijskoj posjeti SAD-u

Tokom sedam dana imali su priliku susresti se sa kongresmenima, senatorima, predstavnicima Stejt Departmenta, USAID-a, Helsinške komisije, Nacionalnom zadužbinom za demokratiju (NED) i brojnim drugim uticajnim zvaničnicima.

Polaznici programa i učesnici studijske posjete Olgi Tmušić najviše se svidjela posjeta Senatu države Merilend.

– Tamo smo se sastali sa predsjednikom Senata, Majkom Milerom kao i senatorom Klerensom Lemom i bilo je inspirativno razgovarati sa njima, čuti više o funkcionisanju ove savezne države – kazala je Tmušić i dodala da su se na kraju posjete sastali i sa guvernerovim kabinetom, a kako i sama radi u gradskoj upravi, to iskustvo će joj biti izuzetno korisno.

- OGLAS -

A o odnosima Bosne i Hercegovine i SAD-a, učesnici su razgovarali i sa BiH deskom u američkom Stejt Departmentu.

– Glavna poruka koju nosim sa svih sastanaka koje smo imali je da ljudi sa kojima smo razgovarali su istinski posvećeni našoj državi, interesuju se za situaciju u BiH, a posebno za dobrobit svih građana BiH – rekao je učesnik ALPI studijske posjete Amir Vrca.

ALPI program za mlade lidere, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH, okupio je mlade iz 10 političkih stranaka iz BiH sa ciljem njihovog povezivanja, zajedničkog rada i intenziviranja saradnje na pitanjima od značaja za cijelu državu.

Tokom programa, polaznici su ohrabrivani da implementiraju zajedničke međustranačke aktivnosti, a najuspješniji od njih su kao nagradu dobili priliku da posjete SAD, saopćili su organizatori posjete.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA