Vijesti
Kurti: Bili smo veoma blizu dogovora On je tvrdi da zato i nije postignut sporazum o pitanju preregistracije koji je predložio Borel
#

Premijer samoproglašenog Kosova Albin Kurti izjavio je "da je evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Joseph Borell) odustao od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i da srpska strana nije prihvatila da se razgovara o tom prijedlogu EU".

On je tvrdi da zato i nije postignut sporazum o pitanju preregistracije koji je predložio Borelj.

Kurti je u Briselu, poslije serije sastanaka sa evropskim zvaničnicima i predsjednikom Srbije, rekao da se od sastanka 18. avgusta organizuju razgovori sa sljedećim dnevnim redom – prvo konačni dogovor, a zatim tekuća pitanja.

-  Brisel smo došli sa konkretnim prijedlogom – sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo prijedlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Njemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje prijedloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni (Srbi) ne smatraju da taj prijedlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa - istakao je Kurti, prenosi N1.

- Bili smo blizu dogovora u smislu da smo se dogovorili da naredna faza sprovođenja naše odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, dok će Srbija prestati da proizvodi tablice u Srbiji (KM) - rekao je Kurti i dodao:

- Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije propraćeno onim na šta smo pozvani. U prijedlogu koji su nam jučer donijeli Borelj i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor postignemo do marta 2023. godine. Borel je praktično odustao od roka – mart 2023, i od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. On (Borelj) je odustao od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

- Uvijek sam spreman da dođem ovde sa istom strukturom i redoslijedom: konačnim sporazumom sa potpunom normalizacijom, koji ima priznanje u fokusu, kao i aktuelnim pitanjima koja su promjenljive prirode, kao što su registarske tablice - naglasio je Kurti.

Dodao je da "ne možemo da budemo neodgovorni i da se ne bavimo aktuelnim temama", ali da "ne smIJemo da postanemo državni lideri koji se bave samo tablicama, a ne našim odnosima".

- Nadam se da će EU smoći snage da se vrati svom prijedlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kao rezultat toga, poslije 8 sati razgovora, nemamo dogovor - kaže Kurti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.