15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Vlada Srbije usvojila treći paket novčane pomoći građanima i privredi

Premijerka Srbije Ana Brnabić je prilikom predstavljanja mjera navela da je ukupna vrijednost ekonomskog paketa 249,4 milijardi dinara (oko 2,5 milijardi eura).

Novim paketom pomoći predviđeno je da svi punoljetni građani koji se prijave dobiju po 60 eura. Isplata će biti u dvije rate – prva u maju 2021. a druga u novembru.

Prijavljivanje građana počinje u aprilu preko call centra i sajta Uprave za trezor, a ko se prijavi za prvih 30 eura, automatski će dobiti i drugih 30. Pravo na ovu pomoć ima 6,1 milion punoljetnih građana.

- OGLAS -

Penzioneri, njih ukupno 1.700.000 u Srbiji, dobiz će i dodatnih 50 eura novčane pomoći.

U okviru mjera podrške privredi, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima tokom tri mjeseca dobit će polovinu minimalne zarade. To je ukupno oko 48.000 dinara, odnosno 16.000 dinara (oko 130 eura) mjesečno.

Pravo na ovu mjeru ima više od 1,5 miliona radnika. Prva isplata polovine minimalca za mart bit će u aprilu i ne uključuje banke i finansijske institucije.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da prijave poslodavaca koji žele da se prijave za pomoć počinju 1. marta na sajtu Poreske uprave i objasnio koji je uslov za prijavu – a to je da poslodavci ne smiju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih tri mjeseca nakon primanja pomoći.

Pored polovine minimalne zarade tokom tri mjeseca, ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i rent-a-car agencije, ukoliko se prijave, dobit će još jedan cijeli minimalac (32.000 dinara po radniku – oko 270 eura).

Također, pomoć je predviđena i za gradske hotele – 350 eura po individualnom ležaju i 150 eura po smeštajnoj jedinici.

Za sektor prevoznika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica predviđena je pomoć od 600 eura po autobusu na period od šest mjeseci. Ova mjera se sprovodi kroz šest mjesečnih isplata.

Programom podrške predviđene su i mjere za očuvanje likvidnosti privatnog sektora – produženje postojeće garantne sheme Republike Srbije i uspostavljanje nove garantne sheme za pomoć najugroženijim preduzećima.

Detalji nove garantne sheme bit će određeni kroz pregovore sa bankama u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća, navela je Vlada Srbije.

Premijerka je izjavila da je „u trenutku kada se ceo svet borio“ sa pandemijom korona virusa i sa posljedicama pandemije po privredu, u Srbiji tokom 2020. godine porasla industrijska proizvodnja u odnosu na 2019. godinu, kao i da su se prošle godine povećale i registrovana zaposlenost, izvoz i plate i penzije u odnosu na 2019.

„Inflacija je ostala stabilna – 1,6 odsto, i javni dug je ostao pod kontrolom“, rekla je Brnabić.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da je ukupna vrijednost sva tri paketa pomoći građanima i privredi 953 milijardi dinara (8 milijardi eura), kako bi se ublažile negativne posljedice pandemije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA