20 C
Sarajevo
29.03.2024

Protest NVO-a iz Banje Luke zbog zabrane okupljanja grupe ‘Pravda za Davida’

Navode da im se brani okupljanje ispred pravoslavne crkve u centru Banje Luke, ograničava sloboda kretanja u okolini tog vjerskog objekta, te da se građani zastrašuju i uznemiravaju.

U zajedničkom saopćenju nevladinih organizacija Banjalučki centar za ljudska prava, Udruženja građan „Oštra nula“, Helsinški parlament građana Banja Luka, UG eTrafika.net, Centar za mlade „Kvart“ i Civil Rights Defenders, tvrde da se radi o zloupotrebi institucionalne sile.

Smatraju da se u centru najvećeg grada Republike Srpske flagrantno krše zakoni, ustavi RS i BiH i međunarodne konvencije.

- OGLAS -

-Pravni sistem RS ruše oni koji bi morali da ga štite, a RS postaje društvo represije, sile i nepravde – ustvrdili su iz tih nevladinih organizacija.

Iz policije tvrde da svoje postupanje temelje na tome da se svaki skup mora prijaviti shodno odredbama Zakona o javnom okupljanju, te da intervenišu na osnovu dopisa Crkvene općine Banja Luka.

Međutim, iz nevladinog sektora pitaju, između ostalog, zašto je policija dozvoljavala da se više mjeseci na Trgu Krajine okuplja grupa „Pravda za Davida”, koja ni tada nije imala prijavljena okupljanja te da li će MUP RS odgovarati, jer je mjesecima dozvoljavao neprijavljene skupove i time kršio zakon?

Dodaju i da su građani „počeli dobijati kazne zbog kritike rada državnih službenika“, što je protivno ustavima RS i BiH i Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Podsjećaju da se ovo dešava više od godinu dana, nakon još uvijek nerazjašnjenog ubistva banjalučkog mladića Davida Dragićevića.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA