16 C
Sarajevo
16.04.2024

Apple blizu dogovora s Hyundai-Kia o proizvodnji autonomnog električnog vozila

Američka tehnološka kompanija Apple blizu je postizanja dogovora s južnokorejskom automobilskom grupom Hyundai-Kia o projektu autonomnog električnog vozila, prenosi Anadolu Agency (AA).

Proizvođač iPhonea već nekoliko godina planira proizvesti Apple Car (Apple automobil) u Sjevernoj Americi zajedno s jakim proizvođačem automobila, ali zahtijeva kontrolu projekta od softverskih do hardverskih komponenti, insistirajući da će se sve bazirati na Apple tehnologiji.

Kako navodi američka televizija “CNBC”, proizvodnja autonomnog električnog vozila mogla bi početi 2024. godine u fabrici kompanije Kia u West Pointu u američkoj državi Georgia.

- OGLAS -

Još uvijek nije postignut konačni dogovor između dvije kompanije, a Apple bi također mogao odabrati i nekog drugog proizvođača automobila za ovaj ambiciozni projekat.

Grupa Hyundai-Kia treći je najveći svjetski proizvođač vozila po obimu proizvodnje, iza japanske Toyote i njemačke grupacije Volkswagen.

Za Hyundai-Kia, zajednički projekat s Appleom obogatio bi njihov know-how (tehnološko znanje i iskustvo) za razvoj autonomnog vozila u budućnosti.

Što se tiče Applea, projekt bi gurnuo ovu tehnološku firmu na globalno tržište autoindustrije koje vrijedi oko 10 biliona dolara.

Prema izvještaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) iz maja 2020. godine, broj električnih vozila povećat će se sa osam miliona u 2019. na preko 1,1 milijardu do 2050.

Električni automobil se pokreće elektromotorom, koristeći električnu energiju pohranjenu u akumulatoru, ili drugim uređajima za pohranu energije.

Autonomno vozilo je vozilo koje može raspoznati okolinu u kojoj se nalazi i kretati se kroz nju uz vrlo malo ili bez ljudskog upravljanja. Autonomna vozila istovremeno koriste razne senzore za prepoznavanje okoline, kao što su radari, lidari, sonari, GPS, odometrija i jedinice za inercijsko mjerenje. Napredni upravljački sistemi interpretiraju senzorne informacije kako bi prepoznali prikladne puteve za kretanje, prepreke i saobraćajne znakove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA