Vijesti
Kurti: "Potpuna normalizacija odnosa zahtijeva međusobno priznanje" Kurti je dodao da se nada da "odbijanje Srbije da potpiše evropski plan, ne znači da se ne slaže s njim".
#

Premijer Kosova Albin Kurti ponovio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Briselu 27. februara odbio da potpiše evropski prijedlog i najavio sljedeći sastanak u Ohridu 18. marta, prenosi Kosovo online.

Kurti je s foruma u Manhajmu koji je organiziran na inicijativu studenata tog Univerziteta, objavio video poruku u kojoj je poručio da potpuna normalizacija odnosa zahtijeva međusobno priznanje.

Kurti je dodao da se nada da "odbijanje Srbije da potpiše evropski plan, ne znači da se ne slaže s njim".

"Na trilateralnom sastanku u Briselu 27. februara, ponudio sam da potpišem osnovni sporazum uime Republike Kosovo. Nažalost, predsjednik Srbije je to odbio nakon čega je obavijestio javnost. Sljedeće sedmice ćemo se ponovno sresti u Ohridu. Nadam se da odbijanje Srbije da potpiše prijedlog u Briselu nije pokazatelj da se ne slaže sa sadržajem. Svakog dana svjedočimo kreativnosti i konstruktivnosti. Smatramo da osnovni sporazum između Kosova i Srbije predstavlja napredak ka međusobnom priznanju između dvije države. Vjerujemo da potpuna normalizacija odnosa zahtijeva takvo priznanje kao centralni dio sporazuma" - rekao je on.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.