Vijesti
Kurti: "Samouprava za Srbe nije teritorijalna! Imamo faktičko priznanje Kosova" Kurti je rekao da će se na sljedećem sastanku u aprilu razgovarati o cijelom sporazumu.
#

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je večeras tokom televizijskog gostovanja da samouprava nije teritorijalna, već da ona ima veze sa srpskom zajednicom. On je najavio da će u aprilu imati sljedeći sastanak sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, u okviru dijaloga između Beograda i Prištine. 

Kosovski premijer je istakao kako će se prvo sastati glavni pregovarači, a da će nakon toga biti održan sastanak na visokom nivou. On je rekao da će se na sljedećem sastanku u aprilu razgovarati o cijelom sporazumu.

„Na njemu ćemo razgovarati o primjeni sporazuma… Neće biti fiksiranja samo jednog člana“, izjavio je Kurti u emisiji "Debata plus" na TV "Dukađini".

Što se tiče sporazuma sa Srbijom, on je rekao da je to solidna platforma da se ide naprijed. Govoreći o zajednici srpskih općina, Kurti je naveo da se „samouprava odnosi na srpsku zajednicu, a ne na općine“.

„Samoupravljanje se ne odnosi na Srbe na teritoriji na kojoj žive, već na identitet koji imaju“, rekao je on.

Kurti je u emisiji rekao da je Ohridski sporazum dobar za Kosovo jer „obećava bolju budućnost“. On je rekao da od prvog do četvrtog člana evropskog prijedloga imamo "faktičko priznanje".

„Nema pravnika koji nalazi da iz ovih članova nema faktičkog priznanja“, dodao je Kurti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.