Vijesti
Kurti: Vlada nije imala saznanja o sadržaju sporazuma o željeznici i autoputu Aljbin Kurti o diskusiji koja je vođena iz zatvorenih vrata na okruglom stolu nije javno iznosio ocjene.
#

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) saopštio je da njegova Vlada nije imala saznanja o sadržaju dva sporazuma o željeznici i autoputu potpisanim 14. februara u Minhenu između zvaničnika Kosova i Srbije.

Kako je kazao, kosovske zvaničnike je autorizovao bivši ministar infrastrukture Palj Ljekaj (Pal Lekaj) i cijeli proces pregovora desio se prije izbora nove vlade.

"Ti zvaničnici nisu dobili ovlašćenje nove Vlade ni za pregovaranje, ni za potpisivanje sporazuma. Štaviše, ni tekst Sporazuma nije bio poznat za javnost i za Vladu. Cirkulisali su različiti nezvanični nacrti", dodao je Kurti, koji je pre deset dana preuzeo dužnost kosovskog premijera, u objavi na Fejsbuku.

On je dodao da, i pored toga koliko su bitne sve linije i unapređenje infrastrukture za razvoj regiona, "važno je da taj proces bude transparentan, rezultat pravih pregovora, uz potpuno poštovanje suvereniteta i zakona".

Sporazum je, inače, potpisan na početku Minhenske bezbednosne konferencije, na kojoj se okupilo 35 predstavnika država i vlada, u prisustvu specijalnog izaslanika predsjednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela (Richard Grenell) i predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija (Hashim Thaci).

Vučić: Susret sa Kurtijem žestok

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas (14. februar) susreo sa Kurtijem u Minhenu te da je susret bio "žestok" i da se borio za interese Srbije.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da ne smije da iznosi detalje sa zatvorenog okruglog stola koji organizovan tokom konferencije, a na temu prilika na Zapadnom Balkanu. Podvukao je da je "govorio istinu", kao i da je "na najbolji način zaštitio srpski narod" ne precizirajući od čega.

On je dodao da smatra važnim da sagleda odnose Kosova i Albanije, ali i unutarprištinske odnose, i istakao je da je "to vidio dobro".

Vučić je ocjenio da političare iz Prištine dobro poznaje, "čak i onog ko mu je bio nepoznat", misleći na premijera Kosova.

Aljbin Kurti o diskusiji koja je vođena iz zatvorenih vrata na okruglom stolu nije javno iznosio ocjene.

O potpisanim sporazumima

Kada je riječ o željezničkom saobraćaju između Beograda i Prištine rad na njegovom uspostavljanju najavljen je 24. januara, na konferenciji za novinare nakon sastanaka Grenela i Vučića u Beogradu.

Već tri dana kasnije, 27. januara, u ambasadi SAD u Berlinu održan je i prvi sastanak delegacija Srbije i Kosova posvećen željeznici.

Sporazumi o željeznici i autoputu uslijedili su nakon potpisivanja pisma o namjerama za obnovu aviosaobraćaja između Beograda i Prištine, 20. januara u Berlinu, sa kompanijom "Lufthanza".

To je bio i prvi dogovor Kosova i Srbije poslije 14 mjeseci, s obzirom da je Briselski dijalog o normalizaciji odnosa, koji moderira Evropska unija, blokiran od decembra 2018. godine, kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.