7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Rouhani: Iran započinje vakcinaciju protiv COVID-19 u narednim sedmicama

– Strane vakcine su neophodne dok nam budu na raspolaganju domaće vakcine – izjavio je on u govoru koji je prenosila državna televizija, ne pružajući detalje koje će strane vakcine biti korištene.         

Ranije je vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, najviši autoritet vlasti u Iranu, zabranio vladi da uvozi vakcine iz Sjedinjenih Država i Britanije, država za koje tvrdi da nastoje proširiti zarazu na druge zemlje.

Rouhani je, poštujući Khamenijevu zabranu, tada izjavio da će vlada nabaviti „sigurne strane vakcine“.

- OGLAS -

Iran je krajem prošlog mjeseca objavio da će pokrenuti testiranja vlastite vakcine, navodeći da bi to moglo pomoći u borbi protiv pandemije, uprkos američkim sankcijama koje su ugrozile kapacitete za uvoz vakcina.

– Bilo je pozitivnih pomaka na poljima razvijanja lokalnih i stranih vakcina – izjavio je Rouhai, dodajući da bi se tri domaće vakcine –  Barekat, Pasteur i Razi, od kojih su neke razvijene u saradnji s drugim zemljama, mogle pojaviti na proljeće i ljeto.

Kuba je saopćila u ovom mjesecu da je potpisala ugovor s Iranom o transferu tehnologije za njenu najnapredniju vakcinu protiv koronavirusa i da su kasne faze kliničkih testova vakcine u toku u Iranu.

Teheran i Havana pod žestokim su američkim sankcijama, iako one izuzimaju lijekove stranih farmaceutskih firmi.

Osim razvoja vakcine, Iran učestvuje u shemi nabavke COVAX, koja ima za cilj osigurati vakcine za siromašne zemlje.

Iran je registrovao 1.150.000 zaraženih i 57.000 preminulih od koronavirusa, sudeći prema vladinim podacima.

U posljednjim je sedmicama zabilježen pad broja zaraženih i preminulih, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA