8 C
Sarajevo
26.04.2024

Čestitke Makronu: Dodik zatražio podršku za BiH, Vučić zahvalio zbog pitanja Kosova

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputili su čestitke predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) u povodu Nacionalnog dana Republike Francuske.

Dodik je naglasio da dan pada Bastilje ima veliku simboliku ne samo za francuski narod nego i za cijeli evropski kontinent, a “sloboda, jednakost i bratstvo” predstavljaju vrijednosti kojima svi težimo, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

– Koristim ovu priliku da Vam zahvalim za pomoć koju Francusku pruža BiH te izrazim svoju spremnost da zajedno radimo na unapređivanju saradnje naših naroda na svim poljima. Nadam se da će Francuska nastaviti da podržava evropski put Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana, kako bi se pridružili evropskoj porodici, kojoj istorijski, civilizacijski i kulturološki pripadaju – napisao je Dodik. 

- OGLAS -

Vučić je u svojoj čestitki u povodu nacionalnog praznika Francuske istakao najbolje želje za napredak te zemlje i blagostanje svih njenih građana.

On je poručio da Srbija i danas slijedi vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa i da je uvjeren kako je u Makronovoj viziji reformirane EU evropski put Srbije realan i ostvariv.

– Dozvolite da, imajući u vidu ugled i utjecaj Francuske u okvirima evropske i svjetske politike, istaknem značaj podrške koju pružate našoj regionalnoj politici mira i saradnje, kao i rješavanju pitanja od vitalnog interesa za napredak Srbije, poput pitanja Kosova – napisao je Vučić. 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA