Vijesti
Kurtijev stav je da je moguć sukob na zapadnom Balkanu, konstatovao da Srbija ima podršku Rusije Kosovski premijer smatra da će jedino partnerstvo sa NATO-om i članstvo u tom savezu ovoj državi donijeti trajni mir.
#

Premijer Kosova Albin Kurti u intervjuu za italijanski list "La Repubblica" govorio je o riziku od novog sukoba sa Srbijom, nakon što su mjere reciprociteta morale biti suspendirane na trideset dana.

Lider socijaldemokrata Kosova i premijer te države smatra da je sukob sa Srbijom moguć nakon što je svijet vidio šta je Rusija uradila Ukrajini.

"Rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije je visok. Bio bih neodgovoran ako bih rekao drugačije", kazao je Kurti.

Ne smatra premijer da će se takvo nešto dogoditi zbog kontigenta NATO snaga koje se nalaze na Kosovu.

"Ipak smo mi demokratija koja graniči sa autokratijom. Posljedica fašističke ideje panslavizma koju ima Kremlj... prva je bila Ukrajina. Ako dođe do druge epizode, nastat će problemi u Pridnjestrovlju, a onda je vjerovatno i da će se razviti rat na zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu", mišljenja je Kurti.

Naglasio je kako se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u prosjeku dva puta godišnje sastaje sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te da to "nije normalno".

"Prošle godine planirali su 91 zajedničku vojnu vježbu, a izveli 104. Dvije najvažnije zovu se 'Slovenski štit' i 'Slovensko bratstvo'. Srbija je od augusta 2001. godine postavila 48 vojnih operativnih baza", kazao je kosovski premijer postavljajući pitanje da li iz Srbije na taj način upozoravaju na potencijalni konflikt.

Komentirao je i barikade i proteste koji su nedavno održani na sjeveru Kosova zbog uvođenja mjera reciprociteta, odnosno mjera uklanjanja srbijanskih tablica sa automobila i nevaženja srbijanskih identifikacionih dokumenata.

"U nedjelju, na graničnim prijelazima koji su bili otvoreni, izdato je 2679 dokumenata bez incidenta. Zato su morali nekoga zvati na barikade, protest nije spontano nastao odozdo, organizirao ga je Beograd, a podržala Rusija", mišljenja je Kurti.

Kosovski premijer smatra da će jedino partnerstvo sa NATO-om i članstvo u tom savezu ovoj državi donijeti trajni mir.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.