12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Dinamo je Hrvatskoj donio dva kluba u Ligi prvaka

Hrvatska će u sezoni 2020./2021. imati dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka.

U dvomeču Dinama s Benficom u osmini finala Lige prvaka Hrvatskoj je za to trebalo da hrvatski prvak ne izgubi barem jednu utakmicu, a on je to uspio odmah večeras na Maksimiru. Time je Hrvatska osigurala mjesto u TOP 15 na UEFA-inoj listi liga.

Hrvatska će tako sezonu završiti ispred Danaca i Švicaraca koji su ostali bez predstavnika, što znači da će HNL 2020. godine davati ček pet europskih predstavnika.

- OGLAS -

Sjajna šansa za doprvaka

Prvak će ići u drugo pretkolo Lige prvaka u dio ždrijeba za prvake, a drugoplasirani u drugo pretkolo u dio ždrijeba za neprvake. Pobjednik Kupa (ili trećeplasirani ako Kup osvoji prvak ili doprvak) odlazi izravno u treće pretkolo Europa lige, dok iz drugog pretkola kreću preostala dva kluba koji se budu kvalificirali za Europu.

Zahvaljujući nevjerojatnoj Dinamovoj europskoj sezoni doprvak će 2020. imati priliku prolaskom samo jedne prepreke u Ligi prvaka izboriti plasman u najmanje grupnu fazu Europa lige.

Hrvatska je ove sezone (za ovo se gleda petogodišnji renking) osvojila 23 boda, od čega Dinamo čak 18 bodova s osam pobjeda i četiri remija. Hajduk je u ovogodišnjem skupljanju bodova sudjelovao s 2,5, Osijek s 2,0, a Rijeka s 0,5. Ukupan broj bodova jedne zemlje dijeli se s brojem klubova koji su sudjelovali u toj europskoj sezoni pa je Hrvatska ove sezone skupila 5.75 bodova.

Hrvatska je u posljednjih pet godina osvojila 27.375 bodova i time zasjela na 15. mjesto odmah iza Grčke, a ispred Danske i Švicarske koje su ostale bez predstavnika i ne mogu zaprijetiti Hrvatskoj. Bez predstavnika je i Grčka koja ima 27.600 bodova i koju bi Hrvatska mogla preskočiti već u sljedećoj utakmici Dinama u četvrtak u Lisabonu, prenosi index.hr.

Jedini put Hrvatska je dva predstavnika u kvalifikacijama Lige prvaka imala 1999. godine kada je Rijeku zaustavio Partizan, a Dinamo stigao do grupne faze.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA