5 C
Sarajevo
25.04.2024

Njemački ministar: Muslimani u Njemačkoj imaju ista prava i obaveze kao i svi drugi

Njemački ministar unustrašnjih poslova Horst Seehofer je izjavio da muslimani u Njemačkoj imaju ista prava i obaveze kao i svi drugi građani, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na konferenciji u Berlinu na temu islama u Njemačkoj, Seehofer je istakao da će njemačka vlada proširiti postojeće programe podrške procesu integracije u zemlji kao i podsticaje islamskim udruženjima.

Dodao je da zajednice u džamijama u Njemačkoj u ekonomskom smislu trebaju biti još nezavisnije.

- OGLAS -

Profesor teologije Bulent Ucar s Univerziteta Osnabruck istakao je da je konferencija dobra prilika da se raspravlja o problemima s kojima se suočavaju muslimani koji žive u Njemačkoj.

-Ipak, njemačke vlasti su u smislu konkretnih koraka vrlo oprezne i zbog toga ne donose hrabre odluke-, kazao je Ucar, dodajući da se na ovakvim konferencijama jača međusobno povjerenje vlasti i vjerskih zajednica.

Istakao je da je potrebno obratiti pažnju na zabrinutosti koje osjećaju muslimanske organizacije i udruženja.

-Država ima namjeru da izgradi njemački islam po svojoj želji. O tome se piše i u medijima, a o tome pričaju i neki zvaničnici. Ovo je po mome mišljenju pogrešno. Po meni su pogrešni i termini iranski islam ili turski islam. Islam je univerzalna religija. Principi i osnovna vjerska uvjerenja islama su vrlo jasni. Naravno da postoje kulturološke razlike među ljudima-, kazao je Ucar.

Naglasio je kako je vrlo važno shvatiti da islam nije oprečan toleranciji, ljudskim pravima i demokratiji.

Halil Uslucan, direktor Turskog istraživačkog centra u Essenu, u obraćanju je istakao da se slaže da bi za čitavu zajednicu bili korisniji imami ili vjerski službenici koji su odrasli u Njemačkoj, dodajući da bi njemačke vlasti trebale finansirati ovakve inicijative.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA