Vijesti
Makedonija potpisuje protokol o pristupanju NATO -u Stalni ambasadori 29 zemalja NATO-a u Briselu danas će potpisati protokol za pristupanje Makedonije toj alijansi
#
Protokol će u sjedištu zapadne vojne alijanse potpisati ambasadori 29 zemalja - članica i makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimtirov.

"Šestog februara ispisujemo historiju“, napisao je na Twitteru generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Poslije potpisivanja Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO-a bez prava glasa, a punopravna članica postat će kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifukuju Protokol.

- Živimo historijske trenutke", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev, povodom potpisivanja tog dokumenta, kojim počinje posljednja faza ulaska Makedonije u NATO.

Ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov će nakon toga održati zajedničku konferenciju za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Da bi se ubrzala integracija Makedonije u NATO odlučeno je da Pristupni protokol potpišu stalni ambasadori zemalja članica pri toj alijansi u Briselu, umjesto, kako je do sada bilo pravilo, ministri vanjskih poslova.

Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar. Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promijeniti ime u Sjeverna Makedonija.

Uobičajeno ja da proces za pridstupanje u NATO traje oko 18 mjeseci, ali prema posljednjim najavama iz sjedišta te alijanse, koje su prenijeli makedonski mediji, Sjeverna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.