10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Zavod za statistiku: Samo popis iz 1991. mjerodavan za izborni proces

Takvo tumačenje Zavod je uputio 19. novembra Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, rekao je na pres-konferenciji direktor Emir Kremić.

– U vezi s tumačenjem podataka koji se odnose na Popis stanovništva, a vezano za izborni proces koji provodi Centralna izborna komisija BiH, obavještavamo vas da je Federalni zavod za statistiku kao ovlašteni organ shodno članu 9. Zakona o statistici Federacije Bosne i Hercegovine, tačke 4) i 6), dao stručno tumačenje podataka vezanih za Popis stanovništva BiH i na taj način određuje da je samo Popis stanovništva iz 1991. godine kvalifikovan i prikladan za izborni proces u 2018. godini u Bosni i Hercegovini, kao što je bio slučaj i u prethodnim izbornim procesima od 1996. do 2018. godine – naveo je Zavod u dopisu upućenom Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Prema Kremićevim riječima, ovo stručno tumačenje je u skladu sa zakonskim propisima obavezujuće za sve druge pravne subjekte pa tako i za Centralnu izbornu komisiju.

- OGLAS -

– Obavezujuće dejstvo prema izbornoj komisiji pravno nastupa 19. novembra 2018. godine, kada je zaprimila dostavljeno obavezujuće stručno tumačenje čiju kontrolu može izvršiti samo Ured visokog predstavnika – OHR za Bosnu i Hercegoinu ili Ustavni sud Bosne i Hercegovine – kazao je također Kremić.

Navedena zakonska ovlašćenja i tumačenja su obrazložena i data u stručnom tumačenju Zavoda, tako da od 19.11.2018. godine, uzimajući u obzir njegovu zakonsku obavezujuću snagu, više ne postoji bilo kakva pravna zapreka za potpunu implementaciju izbornog procesa u skladu s Popisom stanovništva iz 1991. godine, stručno je tumačenje Federalnog zavoda za statistiku koje je novinarima predočio Kremić.

Samo ako bi Ured visokog predstavnika u BiH i Parlamentarna skupština proglasili Aneks 7 implementiranim, u tom slučaju bi se mogli prihvatiti rezultati popisa iz 2013., Kremićevo je objašnjenje.

Također je kazao da dva popisa nisu uporediva jer 1991. i 2013. nije bila ista ustavna struktura, a ni metodologije nisu jedinstvene.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA