Vijesti
Migranti ušli u kamion Bosanca dok je spavao, hrvatska carina ga brutalno kaznila
# Index.hr

Nevjerovatno iskustvo proživio je vozač iz Bosne i Hercegovine kojem su dok je spavao na odmorištu Novska migranti ušli u kamion, a onda ga je zbog toga carina brutalno kaznila.

Vozač kamiona Samir Džigal krenuo je u utorak iz Konjica u Bosni i Hercegovini prema Austriji. Prevozio je matice za autoindustriju i alate za bušenje. Razdužio je papire na bosanskohercegovačkom dijelu granice Stara Gradiška i preuzeo nove s konačnim odredištem u austrijskom Spielfeldu. Na hrvatskoj granici carinici su mu stavili sajlu s obilježjem carine, što je standardna procedura.

Prema zakonu se morao zaustaviti i naspavati se

Nakon što je ušao u Hrvatsku, vožnju je nastavio autocestom A3 u smjeru Zagreba. Kada mu je tahograf pokazao da se dozvoljeno vrijeme za volanom bliži kraju, stao je kako bi napravio zakonom propisanu pauzu.

Kako je ispričao Indexu, kamion je zaustavio na odmorištu Novska.

Usred noći kod kamiona vidio migrante

“To je bilo negdje 15 minuta nakon ponoći. Parkirao sam kamion na odmorištu da napravim pauzu. Prema pravilima, morao sam odmoriti do 9:15. Legao sam u kamion i zaspao. Oko 2:15 me nešto probudilo, primijetio sam da mi nešto klepeće na karoseriji. Izašao sam iz kabine i vidio tri migranta da stoje. Probudio sam kolegu vozača na parkingu da ne idem sam pred njih. Kada smo im se približili, ta trojica su pobjegli u šumu”, ispričao nam je Samir.

Vidio da je sajla prerezana pa je odmah pozvao policiju

Približio se, priča nam dalje, kamionu i vidio da je sajla prerezana. Odmah je posumnjao da su migranti ušli u kamion i istog je trena nazvao policiju. Došla je granična policija iz Novske, a Samir im je rekao da sumnja da su u kamionu migranti.

U kamionu bilo četvero migranata

Na policijsku naredbu otvorio je stražnja vrata kamiona, a i on i policajci imali su šta vidjeti. Unutra su bila četiri migranta. Nisu imali nikakve dokumente ni mobitele, priča nam Samir. Uspio ih je i fotografisati. Policija je migrante smjestila u policijski kombi, a Samir ih je zamolio da jave carini da je carinska sajla prerezana.

Carina ga natjerala da vozi za njima, iako po zakonu to nije smio

“Oko pet je došla carina, mobilna jedinica iz Zagreba. Rekli su mi da moram voziti za njima. Rekao sam da mi još uvijek nije isteklo zakonsko vrijeme za odmor, ali to ih nije zanimalo. Dovezli su me do Bregane”, priča vozač.

Uzeli mu pasoš i izdali kaznu od 42 tisuće kuna

“Odbili smo plaćanje i rekli da želimo na sud. Odvezli su nas na sud kod Velesajma. Tamo su Samiru oduzeli putovnicu. Sutkinja je presudila da mora platiti 42 tisuće kuna, a kako se moraju platiti dvije trećine kazne, to ispada 28 tisuća kuna i još dvije tisuće kuna troškova”, ispričao nam je vlasnik kompanije Midhat Halilović.

Morao je uzeti drugog vozača da bi roba stigla do Austrije.

"Morao sam dovesti drugog vozača noćas da roba ne zakasni, u pitanju je posao"

“Rekli su da kamion smije dalje, ali da vozač ne smije dok god se kazna ne plati. Jutros smo otišli u FINA-u u Ininoj zgradi i platili to. Morao sam dovesti drugog vozača noćas da roba ne zakasni, u pitanju je posao. Ne možemo vjerovati što se dogodilo. Sad smo upravo na odmorištu Novska i čekamo policiju da napravi zapisnik svega onoga što se događalo jer je Samir njih prvo zvao”, ogorčen je Midhat Halilović zbog svega kroz što su prošli on i njegov vozač.

 

“To je meni neshvatljivo. Oni kažu da je on trebao braniti kamion, a morao je spavati. I što bi trebao, obračunavati se s migrantima da ga još izbodu”, pita se vlasnik Midhat Halilović, prenosi Index.hr. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.