Vijesti
Milanović: "Države zapadnog Balkana dugo čekaju članstvo u EU, to je neki oblik zlostavljanja" Milanović je dodao da se protivi „bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Briselu koji bi nadomjestio Beograd, Budimpeštu, Beč.
#

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak u Kući Evrope da je ta zemlja dugo čekala da postanemo članica EU-a, ali ne tako dugo kao države zapadnog Balkana, i to je opisao „nekim oblikom zlostavljanja i neodgovornosti” prema tim zemljama. 

Hrvatski predsjednik je dodao da EU „pati, što je teško izlječivo, od hroničnog manjka demokratije i odgovornosti” i ponovno je prozvao šefa evropske diplomatije Josep Borrell.

Opterećenost aferama

"Borrell je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsjednica Evropske komisije) Ursula von der Leyen",  dodao je Milanović.

Borrell je odbio zahtjev Hrvatske da učestvuje u misiji Althea u Bosni i Hercegovini, vojnoj misiji EU-a, a Milanović je ponovio da je njegov dopis „pun laži”.

Milanović je istakao da prva decenija članstva Hrvatske u Evropskoj uniji se ne smatra „ni uspjehom ni neuspjehom” i da će se lično boriti protiv toga da Unija postane federacija.

"Evropska unija je zamišljena od mnogih kao federacija, što nikada po meni ne smije postati. Ja ću se protiv toga lično boriti", rekao je Milanović u uvodnom obraćanju na konferenciji „10 godina Republike Hrvatske u Evropskoj uniji",  prenosi Hina.

EU kao federalna država

Milanović je dodao da se protivi „bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Briselu koji bi nadomjestio Beograd, Budimpeštu, Beč. 

"To ne želim. Ne želim da opet imamo neki centar moći",  dodao je.

"Budžet EU je toliko malen da se s njim zaista ne može ništa osim raditi inovacijske centre, poneki most, vatrogasni dom, sve ono što sedmično gledam izvan Zagreba, i to je dobro, jer umjesto toga je ništa",  smatra Milanović.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.