12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Teretana “iskorištava” svoje klijente i njima to nimalo ne smeta

Stvaranje električne energije iz čistih izvora poput vode ili vjetra, već je dobro poznata stvar. No, znate li da je moguće dobiti električnu energiju i istovremeno izgubiti koju kaloriju?

Upravo to nudi teretana u Sacramentu u Kaliforniji koja je svoje sprave za vježbanje pretvorila u generatore električne energije. Tako, dok se vježbači znoje i gube kalorije, proizvode dovoljno električne energije za cijelu teretanu.

Vježbanje tako ima višestruku korist. Uz to što je zdravo za vježbače, potiče dobronamjerno natjecanje u tome tko će proizvesti više watta, ali i smanjuje troškove teretane te višak energije pohranjuje u bateriju iz koje se teretana napaja kad nema dovoljno vježbača.

- OGLAS -

Nekoliko traka za hodanje i bicikala opremljeno je inverterima, poput onih koje je moguće pronaći u solarnim panelima ili vjetroelektranama, a koji watte proizvedene tijekom vježbanja pretvaraju u električnu energiju za teretanu.

Posjetitelji teretane nemaju ništa protiv toga da ih se iskorištava za čistu energiju.

Nije da od mene traže dodatan napor. Ljudi i tako koriste ove sprave, pa zašto ih onda ne iskoristiti za proizvodnju električne energije, rekao je za Reuters jedan od posjetitelja.

Takav način iskorištavanja posjetitelja teretane može se vidjeti i u Londonu gdje zajednički trud vježbača tijekom samo jednog treninga može proizvesti i do 3000 watta električne energije.

Iako su ovakve “energetske teretane” za sad rijetkost, u budućnosti bi mogle biti mini elektrane za gradske četvrti ili barem blokove zgrada. Tako bi stanovnici tih četvrti bez ikakve grižnje savjesti mogli pojesti hamburger i krumpiriće, odvesti nekoliko kilometara na sobnom biciklu i proizvesti dovoljno električne energije za gledanje omiljene serije na televiziji.

Zgodno, zar ne?

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA