15 C
Sarajevo
25.04.2024

Europske države obustavljaju uporabu Trumpovog omiljenog lijeka protiv korone

Odluke koje su donijele Francuska, Italija i Belgija uslijedile su nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak iz sigurnosnih razloga odlučila zaustaviti ispitivanja učinka hidroksiklorokina.

Britanska agencija za lijekove u srijedu je objavila kako je i njihovo odvojeno ispitivanje sada zaustavljeno, manje od tjedna nakon što je počelo. Istraživanje koje provodi Sveučilište u Oxfordu a djelomice ga financira zaklada Billa i Melinde Gates trebalo je uključiti i do 40 tisuća medicinskih djelatnika.

“Sva istraživanja o utjecaju hidroksiklorokina na covid-19 ostat će pod pozornim nadzorom”, izvjestili su Reuters iz Regulatorne agencije za lijekove i medicinska sredstva (MHRA) dodajući kako svi oni koji su uključeni u ova istraživanja procjenjuju sve moguće rizike.

- OGLAS -

Reuters podsjeća kako je nakon početnih naznaka da bi ovaj lijek mogao biti od pomoći pacijentima oboljelima od koronavirusa američki predsjednik Trump postao odlučnim zagovornikom njegove široke uporabe potvrdivši kako i sam uzima hidroksiklorokin “da bi spriječio zarazu”.

No najnovije studije pokazale su kako postoje razlozi za oprez a britanski medicinski časopis The Lancet objavio je kako postoje slučajevi u kojima je kod oboljelih koji su uzimali taj lijek povećan rizik od smrtnog ishoda a neki među njima imali su opasne poremećaje srčanog ritma.

Medicinske ustanove u Italiji i Francuskoj upozorile su kako hidroksiklorokin ne bi trebalo koristiti osim u slučaju kliničkih ispitivanja a belgijski regulator pozvao je da se pri mogućoj uporabi uzmu u obzir svi postojeći rizici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA