12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

WHO: I dalje otvorene sve hipoteze u vezi s porijeklom COVID-19

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus saopćio je kako su još uvijek na stolu sve hipoteze u vezi s porijeklom novog tipa koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Ghebreyesus je putem video-linka u Ženevi održao konferenciju za medije i osvrnuo se na rad istraživačkog tima WHO-a na terenu u Wuhanu u vezi s porijeklom COVID-19.

”Ovo je bilo izuzetno važno istraživanje u iznimno teškim uslovima“, rekao je on.

- OGLAS -

Dodao je kako će sljedeće sedmice biti objavljen izvještaj kojeg je u vezi s porijeklom COVID-19 sastavio stručni tim WHO-a.

Osvrnuo se i na stavove da je potrebno odbaciti pojedine hipoteze koje se tiču korijena virusa.

”Nakon razgovora s pojedinim članovima delegacije, želim potvrditi da su sve hipoteze i dalje otvorene i da postoji potreba za dodatnim analizama i radom”, istakao je Ghebreyesus.

Podsjetio je da je tim naučnika ranije upozorio kako tokom istraživanja u Kini neće moći odgovoriti na sva pitanja, ali da su dobijene značajne informacije koje pomažu u razumijevanju porijekla virusa.

”Misija je uspjela shvatiti prve dane zaraze i određene su zone dodatne analize i istraživanja“, kazao je Ghebreyesus koji je stručnjacima zahvalio na radu.

Stručnjak Odjela za bolesti kod životinja i sigurnost hrane pri WHO-u Peter Ben Embarek osvrnuo se na rad na terenu u Wuhanu.

”Vjerujem da smo bili uspješni. S mnogo aspekata smo dobili mnoge nove informacije u vezi s početkom zaraze”, rekao je on.

Danski stručnjak je kazao kako sada mnogo bolje razumiju šta se dogodilo u decembru 2019. godine.

Delegaciju Svjetske zdravstvene organizacije čine stručnjaci i naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Australije, Njemačke, Japana, Velike Britanije, Rusije, Holandije, Katara i Vijetnama.

Embarek je 9. februara iznio određene tvrdnje u vezi s istraživanjem u Kini, koje su izazvale reakcije iz SAD-a.

Rekao je kako je visoka mogućnost o prelasku COVID-19, uz pomoć posrednika na ljude, ali da trebaju dodatne informacije.

Ipak, smatra kako nema mogućnosti da je virus potekao iz laboratorije u Kini, ali je podsjetio i na postojanje mogućnosti o širenju zaraze preko zamrznute hrane i trgovinom proizvodima.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je kako pomno žele analizirati izvještaj stručnjaka WHO-a u kojem se tvrdi da ”nema mogućnosti da je virus potekao iz laboratorije u Wuhanu” i da žele prikupiti nezavisne podatke te tako doći do rezultata.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA