17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

SAD: Oko 13.000 uposlenika American Airlinesa moglo bi ostati bez posla

Američka aviokompanija American Airlines saopćila je da bi mogla poslati na neplaćeni dopust oko 13.000 uposlenika, ukoliko pandemija koronavirusa i dalje bude negativno utjecala na taj sektor, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvršni direktor kompanije Doug Parker i predsjednik Robert Isom poslali su poruku uposlenicima u kojoj je navedeno da je već prošlo pet sedmica u 2021. godini, a situacija u sektoru avio industrije je slična 2020.

U poruci se navodi da se distribucija vakcina protiv COVID-19 ne odvija dovoljno brzo kako se očekivalo te podsjećaju da je smanjena potražnja nakon uvođenja novih ograničenja na međunarodna putovanja.

- OGLAS -

Čelnici American Airlinesa su poručili da postoji mogućnost da 13.000 uposlenika pošalju na neplaćeni dopust budući da se 31. marta završava paket pomoći za aviokompanije.

Američka aviokompanija je u oktobru prošle godine 19.000 uposlenika poslala na neplaćeno odsustvo, da bi ih u decembru pozvali na posao nakon finansijske pomoći avio industriji.

Kompanija American Airlines objavila je da je 2020. godine pretrpjela štetu od 8,9 milijardi dolara zbog krize izazvane pandemijom COVID-19.

Avio industrija je jedna od privrednih grana koje trpe najteže posljedice tokom krize izazvane globalnom pandemijom koronavirusa. Bolest COVID-19 uzrokovala je gotovo potpunu obustavu zračnih putovanja, što je dovelo do ogromnog broja otkazivanja letova na globalnom nivou, zbog čega su avio kompanije pretrpjele velike finansijske gubitke.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA