Vijesti
Ministar Osmani poručio: "Snažno podržavamo dijalog Kosova i Srbije" Osmani je istaknuo kako je od velike važnosti izbjeći napetosti na sjeveru Kosova što je jučer također kazao tijekom posjeta Beogradu.
#

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani kazao je u petak da Sjeverna Makedonija snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije te pozdravlja posljednji napredak u dijalogu, posebno usvajanje Deklaracije o nestalim osobama.

"Snažno podržavamo dijalog koji vodi Europska unija (EU). Ohrabren sam nedavnim napretkom, uključujući usvajanje Deklaracije o nestalim osobama. Kao što sam istaknuo u Bosni i Hercegovini i potvrdio jučer u Srbiji, bitno je da odlučno okrenemo stranicu i zajedno gledamo u budućnost", rekao je Osmani tijekom susreta s kosovskom ministricom vanjskih poslova Donikom Gërvalla - Shwartz.

Prema njegovim riječima, na Balkanu je dokazano da je najbolje rješenje za sukobe dijalog koji je u slučaju Sjeverne Makedonije pružio jači osjećaj razumijevanja i putova naprijed.

"Napori u regionalnoj suradnji pokazali su koliko je važno ostati blizak i raditi zajedno. Što više maksimiziramo dijalog za regionalnu suradnju na Balkanu, to više smanjujemo prostor za neslaganje. Dijalog u našoj regiji uvijek se pokazao korisnim. U slučaju Sjeverne Makedonije, pružio je jači osjećaj razumijevanja i putova naprijed. Unatoč svim izazovima, ne smijemo prestati govoriti o važnim stvarima. To je također važno za dijalog Kosova i Srbije koji omogućuje EU", rekao je Osmani, prenose Reporteri.

Osmani je istaknuo kako je od velike važnosti izbjeći napetosti na sjeveru Kosova što je jučer također kazao tijekom posjeta Beogradu.

"To sam rekao jučer u Beogradu i želio bih to ponoviti i ovdje u Prištini. Važno je smanjiti napetosti na terenu na sjeveru Kosova kako bi se dao prostor političkom procesu dijaloga kojim posreduje EU. Misija OESS-a je spremna podržati provedbu dogovora postignutih u okviru dijaloga", rekao je Osmani.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, koji je i predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), boravio je u srijedu i četvrtak u službenom posjetu Srbiji gdje je razgovarao sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem te premijerkom Anom Brnabić i predsjednikom Skupštine Vladimirom Orlićem.   

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.