-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

EU traži od nove kosovske vlade da se konstruktivno angažuje u dijalog sa Srbijom

“Evropski put Kosova takođe prolazi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom, a EU očekuje da se nove vlasti u Prištini konstruktivno angažuju u cilju nastavka sastanaka Dijaloga uz pomoć EU i iskoriste priliku pred njima da postignu sveobuhvatan sporazum”, poručuju Borell i Varhelyi u zjaedničkom saopštenju koji su izdali povodom održavanja parlamentarnih izbora na Kosovu.

Oni su naglasili da će EU nastaviti da sarađuje sa vlastima, sa ciljem da podrži Kosovo u postizanju opipljivog napretka na njegovom evropskom putu.

“To će zahtjevati da Kosovo napreduje u reformama, vođenim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskom agendom reformi, kao i u regionalnoj saradnji”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

- OGLAS -

Na Kosovu su u nedelju 14. februara održani vanredni parlamentarni izbori. Prema preliminarnim rezultatma, Pokret Samoopredeljenje na čelu sa Albinom Kurtijem ubedljiv je pobjenik ovih izbora, sa preko 48 odsto glasova.

Međutim, Kurti je nakon izbora u nedelju uveče ponovio ono što je govorio i prije izbora – da mu prioritet neće biti stvaranje pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom.

Na konferenciji za novinare nakon izbora dodao je i kako dijalog sa Srbijom zauzima “šesto ili sedmo mjesto u javnom mnijenju”.

Zvaničnici EU su u ponedeljak odbili da komentarišu Kuritjevu izjavu da dijalog nije među glavnim prioritetima, a Josep Borell i Oliver Varhelyi su u saopštenju samo naglasili da se raduju formiranju nove vlade i skupštine kao i izboru novog predsjednika, prenosi RSE.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA