11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Aličković: Ovo je ubistvo u pokušaju. Očekujem podršku svoje države i da se Dodik oglasi

Gost Vjestnika na Face televiziji bio je Nihad Aličković, predsjednik udruženja AntyDayton pokret. Govora je bilo o incidentu u Hagu, kao i presudi Radovanu Karadžiću. U nekoliko navrata istakao kako očekuje očitovanje državnog vrha nakon što su mu mediji u Srbiji stavili metu na čelo.

„Meni pokušavaju prilijepiti incident ili navodno planirani napad na Vučića u Potočarima. To je pokušaj da se skine odgovornost sa državne bezbjednosti Srbije. Želi mi se prišiti napad na NN lice koje je željelo proivesti incident u Hagu ispred suda“, kazao je u uvodu Aličković te nastavio:

„Nisam želio da nas neko tu ponizi, pa čak ni da majke osjete taj vid poniženja iz razloga što je tu neko došao sa zastavom Srbije ili transparentom koji veliča Ratka Mladića ili Radovana Karadžića. Ovako bi mnogi reagovali, a možda sam spriječio i veći incident, možda bi on i gore prošao da su ga ostali vidjeli. Sve dok je on odlazio, reagovao sam normalno, ljutito, ali nije bilo fizičkog kontakt“, kazao je Aličković.

- OGLAS -

FUP-u je podnio prijavu, a očekuje da se ogalsi i državni vrh.

„Očekujem da Mektić iznese svoje mišljenje i stav ili očitanje o ovome. Očekujem da izvrši kontakt sa državnom bezbjednosti u Srbiji. Očekujem da se predsjedništvo očituje po ovom pitanju zato što sam ja građanin ove zemlje, a iz Srbije mi prijete skidanjem glave. Ne želim da ovo pustim tek tako. Ne plašim se iskreno, ja sam svjestan šta radim, koliko ovu zemlju volim, i ja i svi oko mene. Dajemo sve od sebe da razvijemo kulturu sjećanja kod Bošnjaka. Meni je zaprijećeno pištoljem ispred suda“, rekao je Aličković te dodao:

„Ja sam tu branio čast i žrtve od poniženja i njegovog napada sa transparentom i zastavom Srbije. Nije bilo fizičkog kontakta dok on meni nije zaprijetio povratkom sa pištoljem. Ja ne bježim od svojih riječi i ponovio bih to i sutra. On je došao da napadne žrtve prije svega. Ne namjeravam ni dnevnom listu Kuriru ovo prešutjeti. Ovo je pozivanje na linč i ubistvo u pokušaju, ne želim da to tako prođe. Nadam se da sigurnosne agencije u BiH komuniciraju između sebe. Očekujem da se Dodik oglasi očituje kao i ostali članovi Predsjedništva BiH jer oni predstavljaju ovu državu. Malo je kod nas političkih faktora koji štite državu i narod. Ako mene ne zaštite, neće nikoga drugog“, naglasio je Aličković.

Očekuje da od svoje države dobije podršku, a komentarisao je i konačnu presudu Radovanu Karadžiću.

„Logično je da Karadžić morao dobiti doživotnu presudu, to je pozitivno. Negativno je što u ostalim općinama nije presuđen genocid i to j jedina tuga koja će ostati. Ovo je prvi put da imamo dokumentovan genocid. Zadovoljan sam jer imamo preko 2000 godina presuda. Nisam zadovoljan što veliki broj Karadžića i Mladića šeta ovom državom. Sudi se ljudima koji su naređivali ubistva, a ne sudi se ljudima koji su izvršavali ubistva“, zaključio je Aličković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA