17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

U Crnoj Gori zvanično počeo sa radom islamski radio Fatih

Islamska zajednica u Crnoj Gori i medresa „Mehmet Fatih“ pokrenuli su prošlog mjeseca islamski radio Fatih, koji je tri godine nakon što je dobio frekvenciju sada i zvanično počeo sa emitovanjem programa, javlja Anadolu Agency (AA).

Radio Fatih, koji se nalazi na frekvenciji 92.5 FM, za sada se može slušati samo na teritoriji Podgorice, a plan menadžmenta radija jeste da do polovine naredne godine budu postavljeni prijemnici u svim gradovima gdje žive muslimani u Crnoj Gori.

Direktor radija Fatih Enis Burdžović u razgovoru za AA ističe da je radio još 2015. godine dobio frekvenciju.

- OGLAS -

„Od tada je sve išlo u pravcu opremanja studija i pribavljanja audio materijala. Prošlog mjeseca smo počeli sa emitovanjem programa. Za sada se naš program sluša samo u Podgorici, ali je predviđeno još sedam predajnika, odnosno sedam lokacija. Pokrićemo većinu područja Crne Gore gdje žive muslimani“, kaže Burdžović.

On ističe da ciljani slušaoci radija Fatih nisu samo pripadnici islama, već svi građani Crne Gore.

„Jer smo kao misiju radija definisali da se razbiju predrasude. Misija radija jeste da predstavi islam u svijetlu srednjeg puta, onoga što islam u suštini jeste, kao jedna miroljubiva religija, koja poštuje čovjeka i svetost čovječijeg života i njegovog digniteta“, poručuje Burdžović.

Govoreći o imenu radija, on kaže da su se za ime Fatih odlučili iz dva razloga.

„Kod imena Fatih odlučili smo jer radio djeluje u okrilju medrese ‘Mehmet Fatih’. Takođe, ‘fatih’ u nekom jezičkom značenju predstavlja otvorenost. Prva sura u Ku'ranu se zove Fatiha, ona koja otvara Božiju riječ. Mi se nadamo da će se kroz misiju radija Fatih, kroz njegovu ulogu i slušanost, otvoriti mnoga polja razumijevanja“, ističe direktor radija Fatih.

On još kaže da je radio u periodu eksperimentalnog programa, ali da se već sada mogu čuti tematska predavanja vlastite produkcije.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA