15 C
Sarajevo
26.04.2024

Hrvatska: Nema potvrđenih slučajeva novozaraženih korona virusom

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, konstatirano je da na današnji dan, 8. ožujka, nema zabilježenih novih potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom. U Republici Hrvatskoj potvrđeno je 12 oboljelih osoba od COVID-19, od kojih su tri u Zagrebu, pet u Rijeci i četiri u Varaždinu, javlja Anadolu Agency.

Ukupno je 327 testiranih uzoraka i u ovom trenutku ima još jedan uzorak na testiranju.

Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 4.278 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim korona virusom.

- OGLAS -

Prema trenutnim podacima ECDC-a, u svijetu je potvrđenih 105.804 slučajeva, od čega 25.109 izvan Kine. Do sada se oporavilo 58.568 osoba.

Italija do danas bilježi 5.883 oboljelih (više za 1.247 u odnosu na jučer) i umrlih 233 (više za 36 u odnosu na jučer).

Francuska bilježi 949 oboljelih, zatim Njemačka 795, Švicarska 228 i Španjolska 374. U ostalim zemljama koje su u bližem susjedstvu Hrvatskoj: Austrija 74, Slovenija 12, Mađarska pet, BiH dva i Srbija jedan slučaj.

“Zbog trenutne ozbiljne epidemiološke situacije u Talijanskoj Republici, poglavito u sjevernim pokrajinama, ponovno apeliramo na sve naše građane da odgode putovanja u tu zemlju. Granična policija pojačano obavlja granične kontrole kao i sve službe uključene u nadzor. Pratimo učinkovitost mjera uvedenih u Italiji te ćemo ovisno o razvoju situacije i mi sukladno tome djelovati primjenom odgovarajućih paketa mjera”, navedeno je iz Kriznog stožera Civilne zaštite Hrvatske.

Slijedom navedenog, preporuča se svim prijevoznicima i drugim gospodarskim subjektima, da ne odlaze u tu zemlju kako ne bi bili izloženi ograničenjima u prometu. Ako odlazak ne mogu odgoditi, važno je napomenuti da su poslodavci, osobito poslodavci u djelatnosti prijevoza, dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila te u slučaju potrebe organizirati provedbu edukacije pri čemu se za pomoć mogu obratiti stožeru civilne zaštite svoje županije i nadležnom specijalistu medicine rada.

Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Plovanija, Kaštel, Pasjak i Rupa.

I dalje je na snazi stroga preporuka koju je uputio Stožer civilne zaštite RH zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima da u idućih mjesec dana odgode pružanje usluga zdravstvenog turizma osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih korona virusom.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima zahvaćenim novim korona virusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja. Uz to, preporučuje se organizatorima da otkažu dolazak svim sudionicima i izlagačima dolazak na javna okupljanja, izložbe, sajmove i sl. ako dolaze iz zahvaćenih područja.

“Prevencija je u ovom slučaju ključna te molimo građane da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranici https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/”, navodi se u saopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA