10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Đonlagić: Nervozan istup Naše stranke, odluka još nije donesena

„Nemamo svi isti rezultat i broj mandata u parlamentima FBiH i BiH, tako da ćemo u tom kontekstu poštovati izborni legitimitet i donijeti odluku zajedno“, izjavio je na konferenciji za medije potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić govoreći o planovima stranaka Bh. bloka.

On je dodao kako nije bilo nikakvih razgovora oko podjele pozicija.

„Ovdje se razgovara šta će biti stav Bh. bloka, da li će se ići u pregovore, ovdje se ne radi da li će se ići u koaliciju, razgovara se o stavu Bh. bloka hoće li se ići u formiranje parlamentarne većine. O tome će biti razgovora sutra i nadam se da ćemo donijeti tu odluku da li ćemo ići u konkretne razgovore“, istakao je Đonlagić.

Kada je u pitanju odluka DF-a o eventualnom koaliranju, Đonlagić je istakao kako njegova stranka ne ide sama pojedinačno kao samostalan politički subjekt, već u sve razgovore ulazi kao dio Bh. bloka.

- OGLAS -

Osvrnuo se i na današnju izjavu predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića koji je rekao kako Naša stranka neće biti dio Bh. bloka ukoliko SDP i DF odluče koalirati sa SDA i drugim nacionalnim strankama.

„Ne znam šta će nam sutra reći, jer mi je malo neobično da nam ovo saopštavaju putem medija. Malo je ishitreno i nervozno, imam osjećaj da je kod Naše stranke u pitanju neka nervoza, jer ako imamo zakazan sastanak za sutra, ne znam zbog čega nam danas saopštavaju ovo preko medija“, kazao je potpredsjednik DF-a.

On je dodao kako nije završena priča, jer odluka nije donesena.

„Ovo nije odluka o koaliciji, već Bh. blok donosi odluku da li će ići u pregovore, to je daleko od koalicije“.

„Napravit ćemo zajednički dokument s konkretnim prijedlozima, napravit ćemo svoj akcioni plan. Kada bude završen dogovor, znat će se, a to će biti plan Bh. bloka“, dodao je on.

Osvrnuo se i na probleme sa formiranjem novog saziva Doma naroda FBiH i najavama Lidije Bradare da bi novi saziv trebao biti konstituisan do 10. februara.

„Problem je što aktuelna Vlada FBiH nije ponudila parlamentu odluku o privremenom finansiranju, to je praksa kako se ne bi došlo u budžetski ćorsokak. Oni su išli, znajući ili ne znajući, da imamo problem konstituisanja Doma naroda. Izjava gospođe Lidije Bradare da se do 10. može konstituisati novi saziv Doma naroda, je nerealna. Taj datum je nadrealan“, zaključio je Đonlagić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA