11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Dodikova i uloga RS-a je da zaustave priznavanje nezavisnosti Kosova

– Što prije treba priznati nezavisnost Kosova i još za to nije kasno, jer je to preduslov za rješenje svih unutrašnjih srpskih problema, ekonomskih, društvenih i političkih, ali i za stabilnost čitavog regiona – kaže David u razgovoru za Al Jazeeru.

Prema njegovim riječima, to se može riješiti sa dosta političke volje.

– Sjetimo se samo Dejtonskog sporazuma. Prije Dejtona državna propaganda u Srbiji je govorila da rat nema alternativu, a poslije Dejtona odmah se promijenila retorika i javnost je ubijeđena da mir nema alternativu i prihvaćen je Dejton – rekao je David.

- OGLAS -

Osvrnuo se na nedavnu posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Beogradu, koji je kazao da “ako Kosovo dobije nezavisnost, onda ćemo mi tražiti da Republika Srpska također dobije nezavisnost, po istom principu”.

– Sve se jasnije ukazuje da bi Dodikova i uloga RS-a trebalo da bude da zaustavi mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova. Odnosno, ako do toga dođe, da onda RS zahtijeva sličan tretman. Što ne samo da ne bi povećalo stabilnost čitavog regiona, o kojoj sam govorio, nego bi unijelo nove nestabilnosti i to je jedan problem koji u ovom trenutku izgleda teško rješiv dok god je Dodik na čelu RS-a – poručio je David u intervjuu za Al Jazeeru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA