Vijesti
Na čelu Srpske pravoslavne crkve će biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom Nakon što je preminuo patrijarh Irinej, na čelu Srpske pravoslavne crkve će, do novog izbora, biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
#

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve (SPC), nakon smrti patrijarha se najdalje za tri mjeseca bira novi, a do tada njegovo mjesto treba da čuva najstariji mitropolit što je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji sjedi u Sarajevu.

On bi mogao na čelu SPC-a biti mnogo duže nego što je propisano s obzirom na to da epidemija koronavirusa otežava novo glasanje.

Novog patrijarha biraju vladike, odnosno Sabor u kom ravnopravan položaj imaju svi mitropoliti i episkopi, a pravo da bude izabran na čelo Crkve ima svaki vladika koji je najmanje pet godina bio episkop u nekoj eparhiji.

Procedura glasanja je tajna, a koronavirus je to otežao jer bi bilo komplikovano organizovati glasanje, a da se u isto vrijeme poštuju crkveni i epidemiološki propisi. Postoji opcija glasanja u odsustvu no tu bi bio potreban visok stepen povjerenja u sistem s obzirom na tajnost izbora

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.