Vijesti
Na hrvatskom primorju ove godine zaplijenjeno više od 330 kg marihuane Policijske uprave Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska u proteklih devet meseci zaplenili su najviše droge u Hrvatskoj, od čega Splitsko-dalmatinska najviše marihuane, gotovo 300 kilograma.
#

 

Zagrebačka uprava je imala 1.430 zaplena, od čega 134 kilograma marihuane, 13 kilograma amfetamina i 210 grama MDMA. Splitsko-dalmatinska je pak imala 1.225 zaplena, od čega je 227 kilograma marihuane, devet kilograma amfetamina i 2,5 kilograma kokaina, dok je Primorsko-goranska zabeležila 722 zaplene, i to 33 kilograma marihuane, 3,4 kilograma amfetamina i 890 grama MDMA.

Samo od 1. do 14. oktobra dalmatinski dileri su ostali bez ukupno skoro 57 kilograma marihuane, 542,8 grama heroina, 43 stabljike marihuane i 180,5 grama amfetamina, pa je tako ukupno u devet i po meseci "palo" više od 283 kilograma marihuane, više od četiri kilograma heroina, 4.851 gram kokaina, devet kilograma amfetamina i 726 stabljika marihuane.

U splitkoj policiji upozoravaju da su domaći dileri mogli veoma da zarade na ovoj količini droge, ali su, srećom, osujećeni.

Prema podacima u prvih devet meseci ove godine, inspektori za droge su odradili 1.317 zaplena, evidentirali 164 krivična dela, što čini povećanje od 18 posto, za koja su prijavili 143 osobe od čega su 133 muškarca i deset žena, među njima i određen broj recidivista.

Inspektorima pomažu i tri psa

Osim vrhunskih inspektora kojima prosek diže i jedna žena, Služba za pomoć za detekciju droga ima i tri psa koji učestvuju u gotovo svakom kriminalističkom istraživanju. Treći, a reč je o belgijskom ovčaru, u policijsku je upravu stigao nedavno i već je, kao i njegove "kolege" odradio nekoliko zahtevnih zaplena.

Vođa Službe kriminaliteta droga Dušan Jenjić kaže kako im uz to puno pomažu i dojave građana od kojih dobijaju kvalitetna saznanja, ali i ističe kako bi voleo kada bi ih bilo više.

"Svesni smo da se građani iz određenih razloga boje, no treba i mogu da imaju puno poverenje u nas jer svaku njihovu dojavu primamo sa ozbiljnošću. Dosta smo dobrih poslova odradili upravo zahvaljujući takvim dojavama. Građani svoja saznanja mogu javiti na 192, a kolege će proslediti nama ili eventualno stanici", kaže Jenjić.

Govoreći o prioritetima tvrdi da je u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj jedan od glavnih prioriteta suzbijanje zloupotrebe droga, i to spečavanje organizovanih oblika prodaje i proizvodnje droga, preko suzbijanja ulične prodaje narkotika ili otvorene narko scene, a sve to rade kako bi smanjili dostupnost droga i pojavu novih zavisnika. Treći im je smer delovanja suzbijanje krijumčarenja koje sprovode na granici i u "dubini".

Velike zaplene i u jeku pandemije

"Mi smo u aprilu, u jeku pandemije koronavirusa, zaplenili 200 kilograma marihuane. To je jedna od najznačajnijih zaplena te vrste droge na našem području. Osim toga treba istaći i zaplenu koju smo odradili u julu, a reč je o kilogramu i po kokaina, a osim droge smo pronašli i devet ručnih bombi, automatsku pušku i 1.737 komada razne municije.

U drugom slučaju, isto u julu, pronašli smo više od dva kilograma amfetamina. Osim što smo pronalazili drogu u šest smo navrata pronašli i oružje zbog čega smo podneli krivične prijave za neovlašćeno posedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih naprava", rekao je Jenjić.

Velikim akcijama doprinosi rad svih, jer u ukupnoj zapleni droge osim Službe kriminaliteta droga učestvuju i policijske stanice od onih na kopnu pa sve do udaljenijih, ostrvskih, kao i pripadnici interventne jedinice policije, napominje Jenjić.

Sva zaplenjena droga se šalje u Centar za kriminalistička veštačenja Ivan Vučetić u Zagrebu, a nakon pravosnažnosti presude ili u roku od godinu dana se pali, dok se novac i ostali predmeti iz određenog slučaja predaju državnom tužilaštvu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.