Vijesti
Na sjeveru Kosova oglašene sirene za opasnost Bivši vijećnik u Skupštini općine Zubin Potok Miko Biševac kazao je kako su se građani okupili jer su uvjereni da novoizabrani gradonačelnik Izmir Zeqiri pokušava ući u zgradu općine.
#

U Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku na Kosovu u petak su se oglasile sirene za opasnost, a ispred zgrada općina u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu došlo je i do okupljanja građana.

Bivši vijećnik u Skupštini općine Zubin Potok Miko Biševac kazao je kako su se građani okupili jer su uvjereni da novoizabrani gradonačelnik Izmir Zeqiri pokušava ući u zgradu općine.

"Tu su automobili i vjerujemo da je u jednom od njih Zeqiri i da pokušava ući u zgradu općine",  rekao je Biševac.

Prema njegovim riječima, oko zgrade su raspoređeni pripadnici Policije Kosova i Misije Europske unije za vladavinu prava (EULEX).

Iz kosovske Policije priopćeno je da su raspoređeni oko zgrada općina kako bi pomogli gradonačelnicima sjevernih općina Zvečan, Leposavić i Zubin Potok u ostvarivanju njihovih prava na rad u službenim prostorijama, prenose Reporteri.

"Policija Kosova (KP), u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlaštenjima, poduzima svoje policijske radnje u osiguranju, održavanju reda i javne sigurnosti, kao i poduzima policijske mjere u cilju sprječavanja svih kriminalnih aktivnosti koje se događaju u zemlji", stoji u saopćenju.

Novoizabrani gradonačelnici općine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok položili su zakletvu 25. maja te tako preuzeli lokalnu vlast u ove tri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Radio Slobodna Evropa podsjeća kako su oni u četvrtak dužnost preuzeli u javnim objektima jer se u zgradama općine nalaze privremeni općinski organi koji rade u sustavu Srbije.

Jedino je u Sjevernoj Mitrovici zgrada općine koja radi po kosovskom sustavu i u njoj je Erden Atiq iz Samoopredeljenja 19. maja stupio na dužnost.

Na sjeveru Kosova lokalni izbori u četiri općine većinski naseljene Srbima održani su u travnju uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.