7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Oglasili se iz međunarodne zajednice o izboru gradonačelnika Mostara

“Način izbora gradonačelnika Grada Mostara je jasno propisan Statutom i važećim Poslovnikom. Pozivamo sve gradske vijećnike da dalje ne odlažu ovaj proces, da pokažu odgovornost i da brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom na sljedećoj sjednici. Pozdravljamo konstruktivan dijalog svih vijećnika o zajedničkom programu sa konkretnim mjerama, sa namjerom da se poboljša funkcionalnost Grada Mostara i ispune očekivanja građana”, naveli su.

U Mostaru je 12. februara prekinuta sjednica Gradskog vijeća, na zahtjev Irme Baralije iz BH bloka.

Izbor gradonačelnika je odgođen kako bi se političke strane usaglasile o prijedlogu BH bloka (SDP BiH, Naša stanka) koji je izašao sa sporazumom da ovaj grad, umjesto jednog, ima tri čelnika koji bi se rotirali svako 16 mjeseci.

- OGLAS -

Za HDZ BiH ta ideja je neprihvatljiva, jer, kako je Čović ocjenio “jedini ishod mogu biti daljnje blokade, dublje podjele i potpuna disfunkcionalnost gradske uprave”.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović 13. februara zatražio je angažman visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka u vezi sa izborom gradonačelnika Mostara, grada na jugu BiH.

“Vaša prisutnost i budnost u tom smislu su nam potrebne i dalje, jer samim izborom nisu riješena sva pitanja koja se nepravedno stavljaju na teret ovom gradu i svim njegovim građanima”, napisao je Čović.

On je naglasio kako je “težište protuzakonitog djelovanja usmjereno protiv hrvatskih političkih subjekata”, te zaključio da je samim tim i “protiv građana hrvatske nacionalnosti Grada Mostara”.

“U korist opcija predvođenih Strankom demokratske akcije (SDA), koje po oprobanom receptu anithrvatske histerije i kampanje, nametanjem apsurdne ‘probosanske’ denominacije u srcu Hercegovine na sve moguće načine pokušavaju uspostaviti jednonacionalnu vlast i uništiti bilo kakvu perspektivu i nadu u svjetliju budućnost u ovom gradu”, napisao je.

Uoči današnje sjednice, oglasili su se iz Naše stranke čime su potvrdili da ipak neće glasati za opciju rotacije gradonačelnika iako je u petak ta mogućnost bila izgledna.

“HDZ i SDA su nam, stoga, ostavili jedinu mogućnost – da ne podržimo njihove kandidate. U okolnostima u kojima te stranke nisu bile spremne odustati od svojih ranijih dogovora, Mostaru je neophodna jaka opozicija koja će ukazivati na njihove greške, otkrivati njihove afere i forsirati multietničku perspektivu Mostara”, prenosi N1.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA