-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Komšić: DF, SDP i Naša stranka spremni su razgovarati i s HDZ-om o formiranju vlasti

Komšić je rekao da nijedna odluka neće biti donesena samostalno, ali da će se u narednom periodu vidjeti u kojem pravcu će se odvijati procesi.

 

“Naš je interes kao bloka da se situacija smiri i stabilizuje. I da umjesto produžetka kampanje krenemo u konkretan posao”, kazao je Komšić.

- OGLAS -

 

On je istakao da treba otvoriti priče ukoliko je potrebno i u smislu izmjena Ustava i zakonodavstva. Komšić je rekao da ambasadori zemalja EU traže od bh. vlasti da nastave reforme.

 

“Ljudi od nas očekuju da napravimo neki pomak. Kako će se vlast složiti i kada, ja ne znam. Što se tiče kantonalnih nivoa vlasti, mi tu priču nastavljamo bez obzira na pregovore u FBiH i na nivou BiH”, rekao je Komšić.

 

Predsjednik DF-a kazao je da je za njih prihvatljivo da vlast bude različita na različitim novima te da ne vidi nijedan razuman razlog za formiranje istih koalicija.

 

“Nismo otvorili razgovore na nivou FBiH i BiH”, kazao je Komšić.

 

On je rekao da svi čekaju odluku CIK-a o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH jer će od nje ovisti dosta stvari. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić danas je ponovio da je HDZ nezaobilazan partner kada je riječ o formiranju vlasti na nivou FBiH.

 

Komšić, međutim, poručuje da se vlast može praviti bez bilo koga i da on nije pristalica da se prave matematičke koalicije.

 

“U tom kontekstu, spremni smo razgovarati i s HDZ-om kao blok, a ne pojedinačno”, rekao je Komšić.

 

Kako kaže, politika je sofisticiranija djelatnost od matematike i SDP, NS i DF su spremni razgovarati sa svima o formiranju vlasti.

 

“Koliko znam, Izetbegović bi nam sada trebao uputiti poziv. Ja kažem, mi smo kao blok spremni razgovarati i sa HDZ-om”, kazao je Komšić.

 

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović izjavio je da je fokus današnjeg razgovora bila situacija na nivou FBiH i BiH, odnosno da bh. blok vidi koja je njegova strateška pozicija.

 

“Uvijek sam bio pobornik toga da se s političkim istomišljenicima treba razgovarati i danas smo imali takav razgovor s predsjednikom SBB-a”, rekao je Kojović.

 

On je kazao da će se bh. blok odazvati i na poziv SDA, ali i na pozive drugih stranaka. Poručio je da je zbunjen izjavama Bakira Izetbegovića jer je čuo kako je Naša stranka jedina stranka s kojom SDA ne želi pregovarati o formiranju vlasti.

 

“Nismo dobili poziv HDZ-a i koliko znam SDA i HDZ sutra će održati sastanak”, kazao je Kojović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA