1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Pariz: Većina metro linija ponovno u funkciji

 Metro linije u francuskoj prijestolnici Parizu, koje zbog štrajkova sedmicama nisu redovno radile, u velikoj mjeri su ponovno u funkciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Štrajkovi pokrenuti protiv vladine reforme penzionog sistema ušli su u 47. dan.

Ipak, nakon poziva Nacionalne unije autonomnih sindikata (UNSA), većina metroa i prigradskih vozova započela je s redovnim linijama u Parizu, tako da povremena otkazivanja postoje na još pet metro linija.

- OGLAS -

Očekuje se da će biti nastavljeni pregovori između premijera Edouarda Philippea i predstavnika sindikata o reformi penzionog sistema.

Riječ je o najdužem štrajku u posljednje 34 godine, zbog kojeg ponovo najviše ispaštaju građani, posebno oni u glavnom gradu Parizu. Radi se o ozbiljnim problemima u javnom prijevozu, zdravstvenim ustanovima, a smeće iz kontejnera na ulicama nije odvezeno danima.

Prema anketama, oko 75 posto Francuza protivi se reformi penzionog sistema ili zahtijeva da se na toj reformi naprave izmjene.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plaća iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Macronov plan predviđa i izmjene kriterija zahtjevnosti različitih zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA