Vijesti
Najnovija odluka: Od petka za ulazak u Srbiju neće biti potreban negativan test Na sastanku Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 analizirana je trenutna epidemiološko stanjei prilagođavanje mjera sadašnjoj situaciji.
# Agencija

Na sastanku Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 analizirana je trenutna epidemiološko stanjei prilagođavanje mjera sadašnjoj situaciji.

Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Republiku Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće tako i za strane državljane, preporučeno je danas Vladi Republike Srbije. Svim osobama koje ulaze na teritoriju Republike Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvijek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sjednici Vlade Republike Srbije.

Krizni štab donio je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

PCR Testovi na korona virus, na lični zahtjev građana Srbije i stranih državljana, koštaće šest hiljada dinara na teritoriji cijele Republike Srbije.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za COVID bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada. U takvim ustanovama sve medicinski radnici biti testirani na korona virus i tek nakon negativnog rezultata početi da rade. Klinički centar u Nišu (nova zgrada) početi sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mjera svakako nije u planu.

Svi članovi kriznog štaba, na čelu sa ljekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvijek nije završena. Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa korona virusom uspješno i završili.

(Telegraf.rs)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.