9 C
Sarajevo
20.04.2024

Nuklearni otpad sve bliže BiH

Ovakvoj odluci protive se stanovnici Novog grada u BiH i Dvora u Hrvatskoj, ali i nadležni organi RS-a. Vlada Hrvatske donijela je Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva. Ovim programom, nuklearni otpad biće definitivno odlagan na Trgovsku goru uprkos protivljenju lokalnih zajednica, sa obje strane rijeke Une.

Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor koja se nalazi u Hrvatskoj i na čijem podučju bi se trebalo graditi pomenuto odlagalište, kaže da nisu usvojene njihove brojne primjedbe. “Naši stanovnici su izrazili svoj stav i općina Dvor je poduzela sve ono što je u zakonskoj mogućnosti da kaže da to nije dobra lokacija i da to nije dobro za stanovnike općine dvor. Naše primjedbe nisu u procesu donošenja Nacionalnog programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada uzete u obzir iako smo mi pitali po čemu je određena samo lokacija Dvor, Trgovska gora-Čerkezovac, iako ih je bilo mnogo u raspravi prije toga a Prostornim planom Republike Hrvatske je samo određena općina Dvor, odnosno Tgovska gora. Koji su to argumenti na to pitanje nismo dobili odgovor”, kaže Arbutina.

Ekološke organizacije već dugo upozoravaju da ova lokacija nije pogodna za odlagalište nuklearnog otpada jer se nalazi na manje od kilometra udaljenosti od rijeke Drine. Iz Ministarstva za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u dopisu koji su nam poslali, tvrde da su za odluku Vlade Hrvatske čuli iz medija, te su istakli kako je ova odluka neprihvatljiva i da predstavlja presedan u međunarodnim odnosima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA