Vijesti
Najveća jahta na svijetu uplovila u Porto Montenegro: Duga 180 metara, može primiti 36 gostiju
# telegraf.rs

Porto Montenegro u Tivtu postao je najveća marina za megajahte u Evropi, s obzirom na to da je u nju uplovila najveća jahta na svijetu, u vlasništvu šeika Bin Zajeda.

Superjahta šeika Bin Zajeda privukla je posebnu pažnju u Porto Montenegru. Ona se zove "Azzam", a duga je čak 180 metara.

U pitanju je najveća privatna jahta na svijetu, a osim po luksuzu, prepoznatljiva je i po inovativnom dizajnu. "Azzam" je, cijenom od 610 miliona dolara, oborila mnoge rekorde po pitanju dizajna i tehnologije.

U 18 kabina može primiti 36 gostiju, ali i 60 članova posade koji su im na usluzi. Napravljena je 2013. godine, a može razviti brzinu od čak 31 čvor.

Jahta koju su konstruirali u Lursenu napravljena je pod budnim okom inžinjera Mubaraka Sad el-Ahbabija, pošto je on odabrao da bude glavni u svim oblastima razvoja ove ljepotice.

Njegova želja bila je da napravi veliku luksuznu jahtu s inovativnim i vanvremenskim dizajnom koja će moći putovati velikom brzinom u toplim i plitkim vodama, time osiguravajući luksuzni i prefinjeni smještaj svojim gostima, što zaista ovu jahtu čini najkompleksnijom i najizazovnijom izgradnjom ikad.

Također, u Portu se nalazi i jahta "Yas", koja pripada šeikovom sinu i duga je 140 metara. Ova jahta može primiti do 60 gostiju kojima pruža maksimalni luksuz u 30 kabina, a kada požele da se s mora vinu uzrak i uživaju u mjestu gdje su se obreli, na raspolaganju im je i helikopter. U nju staje i 56 članova posade.

Ovo je nekada bila vojna lađa holandske mornarice (brod napravljen 1981. godine), koja je transformirana u jednu od najljepših jahti na svijetu jedinstvenog dizajna. Zahvaljujući obliku trupa ratnog broda i snažnom pogonu, "Yas" ima za superjahte neuobičajeno visoku maksimalnu brzinu od čak 26 čvorova.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.